Svi na izložbu!!!

Božidar Alajbegović

13. listopada 2003.

Svi na izložbu!!!

Hrvatski građani jako malo čitaju, to je, nažalost, poznata porazna činjenica. Isto tako oni jako rijetko posjećuju izložbe i galerije. U povodu tekućeg Mjeseca hrvatske knjige zaprešićka nakladnička kuća "Fraktura" organizira jednu nesvakidašnju izložbu, kojom će pomalo donkihotovski pokušati promijeniti ove dvije prijespomenute neslavne činjenice, a Lupiga vas sve poziva da je posjetite...
Pažljiviji pratitelji naše rubrike Čitali smo sigurno su već zamijetili niz recenzija u kojima smo "obradili" izdanja zaprešićkog nakladnika Fraktura (između ostalih i romane Ante Tomića, Imre Kertesza, Cristiana Ostera, Wladimira Kaminera, Aleša Čara i Johna Williamsa).
Također ste se u našoj rubrici GostLupež imali prilike upoznati i s "alfom i omegom" Frakture,  velikim Lupiginim prijateljem, Seidom Serdarevićem.
Svatko tko je u ruci držao neko izdanje ovog domaćeg nakladnika, osobno se mogao uvjeriti kako osim izboru naslova Fraktura veliku važnost pridaje i oblikovanju knjiga, od dizajna naslovnica koji potpisuju Vanja Cuculić, Krešimir Đurić, Iva Babaja, Nedjeljko Špoljar i Mario Aničić, do izbora papira, prijeloma, tiska i uveza. Tomu je tako iz razloga što vjeruju (a mi se s njima u potpunosti slažemo) da je izgled knjige sastavni dio užitka čitanja!
Osim toga, Fraktura već idućeg mjeseca katalog svojih izdanja, koji se do sada sastojao isključivo od beletrističkih naslova, planira proširiti i dvjema monografijama hrvatskih likovnih umjetnika - Mirjane Vodopije i Daniela Kovača.
S tim u vezi, a u povodu Mjeseca hrvatske knjige, Fraktura organizira izložbu svojih izdanja koja će od 14. do 30. listopada biti otvorena u zagrebačkoj Galeriji VN, Ilica 163 a., a Lupiga vas ovim putem sve poziva da izložbu svakako posjetite.