Nova knjiga od Celebera

Božidar Alajbegović

11. lipnja 2003.

Nova knjiga od Celebera

Nakladnička kuća "Celeber" jedna je od najagilnijih domaćih književno-izdavačkih kuća i jedna od rijetkih koja se trudi čitateljstvu ponuditi nešto profiliraniji katalog kvalitetnog suvremenog štiva. U otprilike 8 godina svog rada objavili su oko 35 romanesknih naslova, raspoređenih u 4 različite biblioteke. Pokušat ću vam približiti njihov dosadašnji rad i ujedno najaviti objavljen novi "Celeberov" roman...

Mlađim knjigoljupcima najbolje je poznata  biblioteka X u kojoj Celeber objavljuje romane i zbirke priča suvremenih britanskih književnika, koji oblikuju, u zadnjih nekoliko godina vjerojatno najživlju europsku književnu scenu. U sklopu te biblioteke dosad je ukupno objavljeno 26 naslova, od pisaca od kojih se ponajviše ističu Nick Hornby, Julian Barnes, Hanif Kureishi, John King, Will Self, Alex Garland, Iain Banks, Tim Lott, itd. Spomenuta biblioteka X tematizira suvremeni urbani život thirtysomething Britanaca i njihovo svakodnevlje prožeto pretežito ljubavnom i egzistencijalnom problematikom.
Biblioteka Procvat okuplja književne naslove domaćih autora, a dosad su u sklopu nje objavljeni: zbirka priča Borivoja Radakovića, roman našeg Lupeža Zube, odnosno Marka Luke Zubčića, roman Đorđa Ličine, kao i dvije antologije suvremene domaće kratke priče (FAKat i 22 u hladu), a uskoro bi se trebao pojaviti i novi roman Tarika Kulenovića.
U biblioteci Kolonel kojom je Celeber i započeo svoj rad, dosad su objavljena dva naslova: kultni roman Phillipa Rotha Sabbathov teatar i biografija Quentina Tarantina iz pera Wensley Clarksona.
Biblioteka Y pokrenuta je prije točno godinu dana, a u sklopu nje Celeber objavljuje romane koji se bave pomalo tabuiziranim temama poput seksa, droge i nasilja. U toj su biblioteci do sada okupljeni autori poput W.S.Burroughsa, Roberta Sabbaga, Michel Fabera i Mary Karr, a ovih dana na policama knjižara naći će se i novi romaneskni naslov ovoga puta jedne domaće spisateljice (povodom kojega je i nastao ovaj tekst).
Radi se o romanu Polupani lončići, koji je debitantski autobiografski uradak Jasne Šurine. To je ustvari autentična, potresna i poučna ispovijest o Jasninoj borbi sa opakom bolešću - bulimijom. Roman je konstruiran u obliku dnevnika i pisama pisanih za forum web sajta udruge Libella (udruga za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije). 

O knjizi:
"Polupani lončići. Autobiografija jedne bolesti. Opake bolesti. Bulimije. Bolest dobro poznata mnogima od vas. Nedovoljno poznata mnogima od njih. Oko vas. Bolest jedenja i povraćanja. Povraćanja i jedenja. Bolest mržnje vlastitog bića. Solo brija. pristup odbijen svima. Pomoć nepoznata."

Kako u Hrvatskoj nema još niti jedne knjige koja o spomenutoj bolesti progovara iz prve ruke autorica je odlučila napisati autobiografsku knjigu i pojaviti se u javnosti pravim imenom i prezimenom u namjeri da svojim sedmogodišnjim iskustvom s bulimijom pomogne drugima i ukaže široj javnosti, zdravstvu i školstvu na potrebu ozbiljnog društvenog razgovora o toj temi. S obzirom da je problematika vrlo osjetljiva i da se radi o temi o kojoj se u javnosti vrlo malo zna uz knjigu priložena je i stručna brošura o bulimiji u sastavljanju koje su sudjelovali brojni liječnici i stručnjaci, a s ciljem da se s problemom upozna nedovoljno informirana hrvatska javnost, ali i da se pomogne svima kojima je pomoć najpotrebnija (smrtnost ove bolesti je 20 %).

O autorici:
Jasna Šurina - o godinama laže. Čitala je da je to in. Apsolventica. Na kredit.
Skupljala salvete pa prestala. Upile su rigotinu pa ih je pobacala.
Napisala ovu jednu knjigu. Nada se da će i drugu. O nečem ljepšem. Od ove prve.
Sve što želi ima. Osim novog auta.
Pristaje na kompromise. Trudi se. U svakom pogledu.
I pamti samo sretne dane.