Treći dan Zagreb film festivala

Ivan Kegelj

19. listopada 2006.

Treći dan Zagreb film festivala

Dobri naši Lupeži, zagrebački filmski festival pregrmio je i svoj treći dan. Uz veliki broj zgodnih "močvaruša", na festivalu možete gledati čak i filmove. Koje filmove? Pa, dugometražne, kratke, dokumentarne, debitantske, bunkerirane i slično. Evo što ćete, osim "močvaruša", danas naći u kinodvoranama na adresi Savska 25 i Varšavska 3

Stigla je srijeda, dan kad je na press konferenciji u 13.00 predstavljeno čak 5 filmskih autora koji su svoje filmove publici predstavili jučer ili će to pak učiniti danas. Nakon projekcije bizarne i kontroverzne, no po mnogima genijalne Taxidermije, producent filma Gabor Varadi izjavio je na press konferenciji kako ovaj film ima itekako važno značenje. "Odgledate li film do kraja, shvatit ćete da nasilne i okrutne scene ne stoje same za sebe. Ne mislim da smo snimili dosad nešto neviđeno, nasilje je svud oko nas. Smatram da ovaj film može dati odgovor na mnoga pitanja o biti života."Inače, prava na distribuciju Taxidermije otkupio je Discovery, tako da će se film moći gledati u kinima širom Hrvatske.

Poljski redatelj Marcin Sauter, inače student legendarnog Andrzeja Wajde govorio je o svom dokumentarcu 'Putujuće kino', koji je jučer prikazan u kinima SC i Europa. Opisao je svoj film kao "sentimentalnu turneju po Poljskoj", te kaže kako je njime htio prikazati "Poljsku B", one dijelove svoje zemlje, sela i manje gradove, u kojima se vrijeme zaustavilo. Nije slučajno da je baš tim filmom, te onim o kino-operateru Halidu Buniću, otvoren dokumentarni dio ZFF-a. Naime, njima i simbolično obilježavamo, te podcrtavamo akciju 'Daj mi kino'. Sauter je izjavio kako je situacija u Poljskoj slična s ovom u Hrvatskoj, pojavom multipleks kino centara počela su propadati stara kina.

David Lammers, redatelj je filma "Langer licht", čiji je naziv ustvari vrlo zgodna igra značenja, sjevernoamsterdamskog kvarta u kojem se odvija radnja filma, ali i stvarne vremenske prilike, tzv. 'sjeverne svjetlosti'. "Ideja o filmu krenula je iz amsterdamskog predgrađa, mjesta spajanja različitih kultura. To mjesto bilo je moja inspiracija za cijelu priču, jer ideje ne izvlačim iz mašte, već iz vlastitog životnog okruženja.". "Ptica grabljivica", kratki portugalski film, jučer je otvorio večernji dio programa u kinu SC i to prije mađarske Taxidermije. Joao Nicolau, redatelj filma, uveo nas je u temu te upoznao s poteškoćama distribucije kratkog filma u kinima. "Distribucija kratkog filma u Portugalu nije niti jednostavna, niti uobičajena, mi smo samo imali sreću."

Sutra na programu:

Glavni program

Igrani:
MENGED, Daniel Taye Workou, Etiopija, Njemačka
13, Géla Babluani, Francuska, Gruzija
Kino SC, 9:00, 20:00

SRETAN PUT, NEDIME, Marko Šantić, Slovenija
MALA MISS AMERIKE, Jonathan Dayton, Valerie Faris, SAD
Kino SC, 11:00, 22:30

Dokumentarni
DIJETA LIEBOVICHA, Avishag Liebovich, Izrael
I KAO INDIJA, Sandhya Suri, UK, Italija, Njemačka
USNULI GRAD, Enrique Rodriguez, Moncho Fernández, Španjolska
Kino SC 17:00, kino Europa 10:00

Matineja
BABEL, Alejandro González Iñárritu, SAD
Kino SC 14:00, kino Europa 19:00

Bunker
SUNCE U MREŽI, Štefan Uher, Čehoslovačka
VIP kino &TD, 18:00

Prezentacija novih HD rješenja iz SONY-a
Press centar, 18:00

Moj prvi film
PUSHING HANDS, Ang Lee, Tajvan
VIP kino &TD, 21:00

Posebne projekcije
DOSIJE OSIJEK, Davor Konjikušić, Goran Kovačić, Srbija
HRVATSKA (K)RAJ NA ZEMLJI, Oliver Sertić, Hrvatska
VIP kino &TD, 23:00

SHORTBUS, John Cameron Mitchell, SAD
U suradnji sa Queer Zagreb festivalom
VIP kino &TD, 1:00

Repriza glavnog programa:
MOJ DEČKO, Amy Neil, UK
LANGER LICHT, David Lammers, Nizozemska
Kino Europa, 13:00

BUDI TIHO, Sameh Zoabi, Francuska
NAFAKA, Jasmin Duraković, BiH
Kino Europa, 16:00

Klub 100
USTA NA USTA, Björn Runge, Švedska
Kino Europa, 21:30