A sada spektakl: Zagrebački filmski festival

Ivan Kegelj

17. listopada 2005.

A sada spektakl: Zagrebački filmski festival

Zagrebački filmski festival, skraćeno ZFF, jučer je širom otvorio svoja vrata posjetiteljima svake fele, čemu su se obradovali ponajprije ljubitelji filma. Ista stvar je s članovima lupeške redakcije, inače ljubiteljima vina, piva, pjesme i (c)igara, koje ćete do subote svakodnevno moći vidjeti ter upoznati kod zgrade SC-a, u Savskoj 25. Prepoznat ćete nas po natečenim očima i pijanom snubljenju alternativnih djevojčica

Daklem, svakog dana u 13.00 sati zaletite se na matineje:
utorak - Punjena torta (Matthew Vaughn / UK)
srijeda - Kava i cigarete (Jim Jarmush / USA)
četvrtak - Perverzne čizmice (Julian Jarrold / UK)
petak - Ponos i predrasude (Joe Wright / UK)
subota - Viski (Pablo Stoll / Ur, Arg, Njem, Esp.)

A kad se zaletite na jednu od matineja, skupite u SC-u, ne bilo vam teško ili zapovjeđeno, program filmskog festivala, jer vaistinu nam se na ovom mjestu ne da nabrajati sve radove koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZFF-u. Na ovom mjestu naglasit ćemo tek da je festival podijeljen na natjecateljski dio (dugometražni, kratkometražni, dokumentarni filmovi, ter hrvatska konkurencija stavljena pod zajednički, živopisan nazivnik - kockice), zatim "festival prvih", potom romski ciklus, afrički ciklus i još svašta nešto, ali je tlaka prepisivat' s papira.

Sudeći po iskustvu ranijih godina, na festivalu možete naći i puno dobrih vibracija, ljudi plitkog džepa i dobre volje, lijepih alternativnih ribica i još ljepših alternativnih dječaka, puno lakih i teških nota, more piva, tu i tamo pokoju avionsku kartu za Marakesh i još puno stvari koje vam ne smijem reći, jer bih vas onda morao lišiti života.

Na kraju konca, želimo vam napomenuti da je Zagrebački filmski festival u relativno kratkom vremenu postao jedan od centralnih kulturnih događaja u glavnom gradu Hrvatske, a zašto je tomu tako saznat ćete u Savskoj 25. I ne odgađajte ništa za sutra, jer festival traje samo do subote. Eto tako.

P.S. E da, nagrade koje će se dodjeljivati najboljim filmovima više se ne zovu "zlatni bib", nego su preimenovane u "zlatna kolica". Redakciji ovog sitea čini se da je ime za nagradu priglupo, ali hvala bogu - to je ujedno i jedina zamjerka ZFF-u. Za sad.

P.S.S. Recenzije filmova sa Zagrebačkog filmskog festivala svakodnevno ćete naći na ovim stranicama, u rubrici - gledali smo.

P.S.S.S. Mladom i nadasve zgodnom & dobroćudnom Oliveru S. zahvaljujemo što nas je akreditirao unatoč prekoračenju rokova, ter mu s ovog mjesta poručujemo - vazda mog'o, radov'o se i svaka ti dala. U zadnje, zahvaljujemo mu što zbog ponoćnog telefonskog poziva nije spominjao naše cijenjene & dragocjene majke.