Prvog dana na ZFF-u Lupeži pogledali kompletan program

Ivor Car

17. listopada 2006.

Prvog dana na ZFF-u Lupeži pogledali kompletan program

Zagreb Film Festival, Lupežu najdraži od svih festivala i inih događanja takvog tipa, koji smo mjesecima najavljivali neprimjereno vam pri tome dosađujući, napokon je počeo. Horde filmoljubaca jučer su nagrnule u zagrebački SC, gdje je u dvorani bez praznog mjesta prikazana "Gospođica", film s izvrsnom Mirjanom Karanović i sjajnom Marijom Škaričić, koji je poharao ovogodišnji Sarajevski Film Festival

Prvog dana svakako je najzapaženiji događaj bila projekcija "Gospođice“, švicarsko-njemačko- bosanskohercegovačke koprodukcije u režiji Švicarke Andree Štake, a ista je i potpisnik vrlo dobrog scenarija. Priča se vrti u, mnogima hladnom i mračnom, iseljeništvu, ovaj put u Švicarskoj, gdje u naoko sređen život Beograđanke Ruže (Mirjana Karanović), ponosne vlasnice radničke kantine, ulazi mlada Sarajka Ana (Marija Škaričić). Uslijed teške bolesti Ana se odlučuje živjeti za trenutak, a malo pomalo uspijeva udahnuti malo života i u poslovično hladnu Ružu.


Marija Škaričić u "Gospođici"

Film je nagrađen Zlatnim leopardom za najbolji film na filmskom festivalu u Locarnu, dok je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji film i najbolju glumicu, a nagradila ga je sinoć i zagrebačka publika dugotrajnim pljeskom, pogotovo kada su na pozornicu izašle Marija Škaričić, Andrea Štaka i Ljubica Jović. Napomenimo još da je uoči "Gospođice“ prikazan norveški desetominutni igrani film "Sniffer“, dobitnik Zlatne palme za kratki igrani film na ovogodišnjem Cannesu. Film tematizira neko, ne nužno futurističko društvo, u kojem se sumorni građani "gravitacijskim čizmama“ sprječavaju da ne odlete u nebo, međutim snifer tuđih pazuha odluči odletjeti.


"Sniffer"

Na sljedećoj projekciji, na kojoj je prikazan neobičan danski uradak "Sapunica“, interes je bio vidno manji, ali svi koji su se našli u polupraznom SC-u, mogli su uživati u izvrsnom filmu. Jedini problemčić predstavljao je titl. Naime, s obzirom da se u "Sapunici“ govori Hrvatima malo razumljivim danskim jezikom, te da je "gornji“ titl bio na njemačkom, gledateljima je preostalo tek da probaju čitati "donji“ titl na hrvatskom, a to je zbog gledatelja ispred vas bila nemoguća misija. No, to je stvar na koju se morate naviknuti.


"Sapunica"

Veronica, zapravo Ulric, transvestit je koji čeka na operaciju promjene spola, utučen zbog nedostatka ljubavi od strane oca, koji ga se odrekao zbog njegova seksualnog uvjerenja, sklon je i samoubojstvu. Kat iznad njega/nje, doseljava se promiskuitetna Charlotte, što je već dovoljno za uistinu neobičnu ljubavnu priču. Riječ je o filmu koji je proglašen najboljim debitantskim uratkom na ovogodišnjem Berlinskom festivalu i ponosnom vlasniku Srebrnog medvjeda. Prije "Sapunice“ imali smo priliku pogledati kratki film "Nešto seksi“ koji progovara o seksualnom zlostavljanju u obitelji u dalekoj Australiji, dok je kraj prve filmske večeri označio nastup zagrebačkog rockabilly benda Mad Man.


"Nešto seksi"