Semafor -otvori se!

Ivor Car

6. studenog 2003.

Semafor -otvori se!

Koliko ste samo puta poželjeli da vam se na semaforu upali zeleno, tako da ne gnjavite sebe i limenog ljubimca sa zaustavljanjem, pa s ponovnim kretanjem, a i žurilo vam se. Neka se semafor samo "otvori"! Naprava koja to omogućuje odnedavno je sve rasprostranjenija na crnom tržištu, a nije ni skupa, cijena sitnica - 300 američkih dolara!

Takva želja zahvaljujući modernoj tehnologiji ispunjena je već prije nekoliko godina, ali samo sretnicima, vatrogascima, policajcima i vozačima hitne pomoći. Oni putem malog ručnog daljinskog upravljača u hitnim slučajevima mogu promijeniti signal na semaforu iz crvenog u zeleno svijetlo.

Naravno, govorimo o tehnologiji dostupnoj prvenstveno u Sjedinjenim Američkim Državama, a nikako o onoj u Hrvatskoj gdje u hitnom slučaju policajac mora doći do sivog ormarića smještenog u blizini semafora i tim putem kontrolirati semaforske boje, što je najčešći slučaj kada neka njuška ima hitna državnička posla ili možda samo ide u neki restoran na janjetinu. Nije ni bitno, vratimo se mi onom malom daljinskom upravljaču koji je sada postao jeftin i potencijalno dostupan "civilima".
Mobile infrared transmitter (MIRT), kako toj napravi dadoše ime, veličine je Polaroid fotoaparata i izgledom neodoljivo podsjeća na njega, a nabaviti se može za samo, zamislite, tričavih 300 dolara, na crnom tržištu, naravno.

Prometni stručnjaci u SAD-u tom su spoznajom ostali osupnuti, jer kako kažu laik teško da može shvatiti kolike i kakve probleme može donijeti neovlaštena masovna uporaba MIRT-a, bez obzira što svi američki semafori ne podržavaju MIRT. Iako su iz tvrtke koja opskrbljuje američko tržište sa zgodnim napravicama, javnost obavijestili kako MIRT neće dospjeti u ruke građana, tamošnji poduzetni novinari su se odmah bacili na posao i na webu putem eBay-a pronašli nekoliko naprava koje prodaju upravo građani. S eBay-a su odmah reagirali i maknuli sve sporne ponude, a ponuđačima su suspendirani korisnički računi.

"Legli" su i prijedlozi mogućih kazni, pa bi se tako u Ohiou onoga tko neovlašteno proda MIRT moglo kazniti sa 10 000 dolara i godinom zatvora. Dok bi se korisnik iste naprave mogao naći u zatvoru zanemarivih šest mjeseci i ostati "tanji" za istu sumu kao i onaj koji mu je napravu prodao. Pa eto … ako mislite da se isplati …