Lupiga istražuje

Ivor Car

7. rujna 2002.

Lupiga istražuje

Dosta nam je raznoraznih istraživanja o kojima ponekad govore i neke Lupigine vijesti. Zbog toga smo odlučili sami provesti svoje istraživanje, ukoliko se to uopće može tako nazvati. U svakom slučaju ekipa Lupige sinoć je sjela u svoja prijevozna sredstva i istražila tko će prije doći, te vam uz to još i donijela vruću vijest s terena.

Malo, malo pa na Lupigi osvane poneka vijest o nekim istraživanjima. To nam je pomalo dosadilo pa smo zbog velike doze ugrađene profesionalnosti odlučili provesti svoje istraživanje i o tome vas izvijestiti izravno s terena. Odmah da napomenemo, kako smo mi to radili i zbog nekog svog posla koji vas uopće ne treba zanimati. Za ovo istraživanje bila su nam potrebna tri različita prijevozna sredstva, u ovom slučaju automobil, motor i bicikl. Potrebno nam je bilo i zajedničko odredište, kao i isto mjesto polaska, u ovom slučaju odredište je bilo Lopatinečka ulica na Vrbanima, a mjesto polaska Horvaćanska cesta i to onaj njen dio tik uz Savsku.
Dakle jasno vam je sve. Tri raznolika prometna sredstva, isti start, isti cilj i isto vrijeme polaska. Pa da vidimo, tko će prije doći? U ovo nadasve avanturističko istraživanje krenulo se točno u 20 sati i 22 minute. Najbrže je startao biciklist, koji nije imao ama baš nikakvih problema, za razliku od automobiliste koji se morao isparkiravati i motoriste koji se zabavljao sa stavljanjem kacige. Ova dvojica motoriziranih već nakon 100 metara nailaze na prvi veliki problem. Naime, kao da se bliže parlamentarni izbori, netko je doveo bagere i ostale strojeve i raskopao ulicu kojom su naši pustolovci morali proći. Nakon što su uspješno prebrodili ove barikade, otkrili su i neke druge zanimljive stvari. Automobilista, to da pri svakom dodiru nožne kočnice, stvari koje su natrpane na zadnje sjedište njegovog automobila započnu ples skakanjem po njegovoj glavi. Motorista je pak shvatio da mu vjetar baš gadno propuhuje bubrege. Za to vrijeme biciklista se lagano vozi, zapalivši cigaretu (onaj na motoru teško da to može napraviti, iako ...). Nakon toga svi dolaze do zaključka kako je u Zagrebu znatna gužva čak i u ovaj pokasni vakat.
Onaj u autu i onaj na motoru nakon dva kilometra se razilaze, budući da je ovaj drugi iskoristio svoju prednost, to što može prolaziti između automobila, te tako uspio uhvatiti žuto svijetlo na semaforu. Upravo zbog toga nakon teškog i napornog puta, došao je prvi na dogovoreno mjesto. Tek nakon sedam minuta dugotrajne avanture. Ukoliko ste pomislili kako će onaj mudri biciklista stići, ako ne prvi onda barem drugi, gadno ste se prevarili. Dvije minute nakon motoriste došao je onaj s autom i onda su on i motorista čekali onog s biciklom još dodatnih pet minuta.
Tako je to bilo dragi moji čitatelji, točno tako od slova do slova i od riječi do riječi, svih 3 239 metara.

P.S. Kako mladi ne bi pogrešno shvatili naše namjere, vrijedi napomenuti kako nitko od tri sudionika istraživanja niti u jednom trenutku nije žurio, kao i to da se redakcija www.lupiga.com protivi bilo kakvoj vrsti uličnih utrka.