Da vidimo

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Da vidimo

Slučaj smo već pratili. Među prvima smo izvijestili o njemu. Pa da vidimo što se danas zbivalo na zagrebačkom sudu, a vezano uz našeg bivšeg gradonačelnika. Na osnovu njegovog svjedočenja možemo zaključiti nekoliko stvari. Bandić nije osjetio kada je okrznuo automobil u susjednoj traci, pa se zbog toga nije ni zaustavio. Nije bježao od policije, već je s njima dogovorio poseban tretman kod puhanja alkotesta. Svoju prometnu dozvolu je predao oštečenom vozaču, dok se ne izmire troškovi. Ne znamo još što o svemu tome kaže taj oštećeni vozač koji se danas nije pojavio, kada je trebao svjedočiti. Možda ćemo cijelu priču saznati tek kada se on pojavi na svjedočenju, a prije će biti da nećemo.
Kako smo već prije proučavali slučaj Bandić (samo da se pohvalimo bilo je to skoro 24 sata prije nego li je o tome izvijestio HRT), bio bi red da to i nastavimo. Svi znamo šta je i kako je bilo, ali pitanje je da li smo upućeni u tajne istine.
Možda bi nam u tome moglo pomoći, današnje svjedočenje Milana na zagrebačkom prekršajnom sudu.
Na sudu se naš stari gradonačelnik našao jer je zagrebačka policija protiv njega podnijela prekršajnu prijavu za izazivanje prometne nesreće i vožnju u alkoholiziranom stanju. Ne tereti ga se za bijeg s mjesta nesreće.
Bandi je sudu ispričao kako on nije osjetio da je Roverčinom zakačio automobil koji je vozio drugom trakom, pa se zbog toga nije ni zaustavio. No, kada ga je oštećeni vozač zaustavio na slijedećem semaforu, Bandi je čovjeku dao svoje podatke i ostavio mu prometnu dozvolu kao zalog, dok se šteta ne podmiri. S mjesta nesreće nije bježao, a pogotovo nije bježao od policije s kojom se dogovorio da će alkotest napuhati tek ispred svoje zgrade (moram primjetiti da je to neki jako čudan dogovor, sa mnom se ne bi htijeli tako dogovoriti).
Nakon ovog svjedočenja ostaje nam da čujemo što će još reći u svom svjedočenju oštećeni vozač, koji se, uzgred rečeno nije pojavio danas, kako je bilo zakazano.
Slučaj još nije gotov, a nisam baš siguran da ćemo nastaviti slati svoje novinare na slijedeće ročište na kojemu bi trebala i biti poznata konačna presuda.