Lupiga u Kopenhagenu: Šta ti preostaje kada te nitko ne želi slušati

mrax

20. prosinca 2009.

Lupiga u Kopenhagenu: Šta ti preostaje kada te nitko ne želi slušati

U jednom trenutku sto tisuća ljudi na ulicama Kopenhagena djelovalo je dovoljno uvjerljivo da bi čovjek mogao pomisliti kako njihova poruka mora izazvati nekakvu reakciju kod onih kojima je upućena. Ali, samo u jednom trenutku, jer među svjetskom političkom elitom nikakvih dobrih namjera prema planetu Zemlji nema. Nekim čudom u Kopenhagenu se našao i jedan Lupež, a kako je to izgledalo najbolje pogledajte na

Interesi multinacionalnih korporacija te bogatih država što se kriju u eksploataciji svjetskih prirodnih bogatstava preveliki su da bi dopustili sebi tako lako utjecanje na vlastitu sudbinu. Uostalom, UN-ov summit o klimatskim promjenama nije morao ni doći do kraja da bi se vidjelo kako među svjetskom političkom elitom nikakvih dobrih namjera prema planetu Zemlji nema - dogovor nije postignut, kriteriji nisu ustanovljeni, a o nekakvoj zakonskoj obvezi da se i ne govori.

Ekološki aktivisti iz različitih država iskoristili su ovu priliku da iskažu svoje nezadovoljstvo uzrokovano načinom na koji je dosad u svijetu vođena globalna politika zaštite okoliša. Organiziran je paralelni kongres, ovaj međutim od strane udruga poput Friends of the Earth ili Greenpeacea, na kojima se raspravljalo o klimatskim promjenama iz perspektive onih kojima (barem uglavnom) nije do zarade na prirodi nego na njezinu očuvanju.

Svaki je dan bio obilježen ritmom "red predavanja - red prosvjeda". Ovaj drugi dio spomenutog ritma nije se, međutim, svidio danskim snagama reda i mira, pa su tako trpali u zatvore sve što im je iole "smrdilo" na agresivnog aktivista, a dnevna bilanca aktivista odvedenih u pritvor uglavnom je varirala između nekoliko stotina i tisuću. Naravno, bilo bi itekako pretjerano reći da se u svim slučajevima radilo o zbilja agresivnim pojedincima, no nakon tolike količine ignoriranja i ponižavanja onih koji pokušavaju poslati poruku upozorenja, lako je shvatiti zašto ponekad frustracija preraste u agresiju.

I što je najgore, čini se kako će to prerastanje frustracije u agresiju odsada sve češće biti slučaj, pogotovo ako je suditi prema potpunom izostanku bilo kakvih konkretnih dogovora u Kopenhagenu, na summitu kojeg se prije njegova početka proglašavalo "najvažnijim događajem u svijetu nakon Drugog svjetskog rata". Uostalom, šta čovjeku ostaje kada ga nitko ne želi slušat nego da se prije ili kasnije počne derati: "PA DOBRO JESTE LI VI LUDI JEBOTE, ZAR NE VIDITE DA ĆEMO SVI OTIĆI U PIČKU MATERINU???"

 


Politika se ipak nije promijenila

 


Naletjeli smo i na par Hrvata okupljenih oko Zelene akcije