Upalimo mrak - Akcija 'Pet minuta bez svjetla'

Božidar Alajbegović

31. siječnja 2007.

Upalimo mrak - Akcija 'Pet minuta bez svjetla'

'Zeleni za Zagreb' razumljivo je, izuzetno se zabrinuti zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim aktivnostima. Stoga nas pozivaju da sutra, u četvrtak 01. veljače, na pet minuta, u unaprijed određeno vrijeme 'upalimo mrak' odnosno ugasimo sva svjetla u svojim kućama i time izrazimo svoj revolt protiv nerazumne potrošnje energije što uzrokuje klimatske promjene. Proglas 'zelenih za Zagreb' u nastavku

Akcija "Pet minuta bez svjetla"


Zeleni za Zagreb (uskoro: Zelena stranka Hrvatske) pozivaju sve građane Republike Hrvatske da se priključe globalnoj akciji protiv klimatskih promjena izazvanih ljudskim aktivnostima.

Obični građani mogu izraziti svoju solidarnosti i svoj apel na političare i biznismene tako, što će u četvrtak, 1. veljače na pet minuta, između 19:55 i 20:00, ugasiti sva svjetla u svojim kućama. Oni koji donose odluke moraju pojačati akcije da se izbjegne rastrošno trošenje energije. Tokom pet minuta dajmo planutu mali predah!

Ovu akciju organizirala je grupa okolišnih udruga iz Francuske, okupljena u Savez za planetu (L'Alliance pour la Planete, http://www.lalliance.fr).

Datum akcije je izabran stoga, što će na taj dan u Parizu bitii publikovani novi svjetski izvještaj o stanju klime, koji pripremaju stručnjaci okupljeni u Međunarodnoj poroti (panel) o klimatskim promjenama (IPCC). Prema najavama, izvještaj pokazuje da su promjene brže i scenariji budućnosti crnji nego što se ranije pretpostavljalo.


Zeleni za Zagreb