Kakav je spektakl u Kopenhagenu

Ivor Car

13. prosinca 2002.

Kakav je spektakl u Kopenhagenu

Oni koji su već tamo, gdje cijela Europa želi biti, dakle u Europskoj Uniji, neprestano slave i to tako što organiziraju summite, na kojima se onda planira o svemu i svačemu, te odlučuje o sudbinama onih koji još nisu s njima, a žele biti. Upravo je počeo jedan takav summit i to u Kopenhagenu, a ostat će upamćen i po gigantskim razmjerima.
Dokaz kako je lijepo biti u Europskoj Uniji, ukoliko ste na nekoj bitnoj političkoj funkciji, je sinoć započeti summit čelnih ljudi, kao i onih manje čelnih iz zemalja EU-a. Kao uvertira poslužio je sastanak onih najčelnijih sa Giscard d'Estaingom, predsjednikom  nečega što se službeno zove Konvencija o budućnosti Europe, a čemu je cilj reformiranje europskih institucija kako bi one mogle nastaviti funkcionirati i nakon što dođu "nezrele" pridošlice 2004. godine. Nakon što je ovim najčelnijim ljudima bogatih europskih zemalja, bivši francuski predsjednik izbiflao svoje, prešlo se na večeru koju iz nekog razloga zovu "radnom večerom", nakon koje se baš i ne da raditi, a i već je kasno.
Sve se nastavlja danas kada će se pregovarati sa "nabrijanim" predstavnicima iz deset zemalja kandidata za ulazak u EU. Predstavnici zemalja kandidatkinja zamoljeni su unaprijed od strane predsjedatelja Europskog vijeća, Danca Rasmussena da pokažu veću dozu fleksibilnosti nego što su je pokazivali do sada, jer EU nema više novca nego što nudi kandidatima. Ujedno je Rasmussen dodao kako bi sljedeća tura zemalja kadidata mogla doći na red tek (ili već, ovisno o pojedinim apetitima) 2007. godine, a nadati je se kako će u toj drugoj turi biti i Hrvatska među Jugoslavijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Među upravo nabrojanim zemljama naći će se i bilo koji od deset trenutnih kandidata ukoliko odbije trenutačnu ponudu EU-a. 
No, vratimo se mi, široj publici, nešto zanimljivijim stvarima, jer summit u Kopenhagenu je i svojevrsni spektakl, na kojem će se naći više od 6 tisuća ljudi na 55 tisuća kvadrata "napucanog" Bella centra, bez publike naravno. Među njima će najbrojniji svakako biti policajci, te raznorazni likovi iz još raznoraznijih osiguranja. Nakon njih su najbrojniji novinari koji ne propuštaju ovakva događanja, što nema nikakve veze s tim što se na ovakvim mjestima odlično jede, a hranit će ih oko stotinjak kuhara. Organizatori će morati dnevno nahraniti otprilike 4 500, manje - više gladnih europskih ustiju, a kako su Danci pedantni tako su izračunali da će za jedan obrok trebati pripremiti 3, 5 tona hrane. Vrlo je izvjesno kako ni jučer, a ni danas nitko od tamo nazočnih nije, i neće surfati Lupigom iako je za njihove potrebe instalirano 4 800 ISDN priključaka, te provučeno 27 kilometara električnih kablova.