Zeleni podigli "neopravdanu buku"? Ne bih rekao!

Ivor Car

16. srpnja 2004.

Zeleni podigli "neopravdanu buku"? Ne bih rekao!

GMO kukuruz (“PR34G13“) tvrtke Belje tema je koja ovih dana zauzima sve veću pozornost hrvatske javnosti, a zanimanje za nju sigurno neće prestati ni nakon što je danas uništeno diskriminirano polje nasada uz nazočnost ministra Čobankovića i državnog tajnika Kovačevića. No, da li je sada kasno za uništavanje i jesu li GMO pelud i cvat utjecali na ekosustav?

Evo što po tom pitanju kažu naši prijatelji Osječki zeleni u svom priopćenju za javnost. Prisjetimo se kako su upravo oni jedni od začetnika anti-GMO kampanje, koji su na opasnost lucidnih poteza iz samog vrha ministarstva poljoprivrede upozorili još prije pet godina, ukazavši tako na problem Belja, koji se gorućim pokazao tek ovih dana. Trebam li dodati, kako njihova upozorenja nisu ozbiljno shvaćena?


GMO ,,clarrisa” i ,,evelyn”

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i državni tajnik prof. dr. sc. Dragan Kovačević obavijestili su javnost da će biti prisutni pri uništavanju GMO kukuruza „PR34G13“ dana 16. srpnja (petak) 2004. godine. Po rasporedu uništavanja polja sa GMO kukuruzom, u petak od  10:30 do 11:30 uništit će se polje «Belje d.d.», ulaz u Kneževo.

Očekujemo da ministar Petar Čobanković i državni tajnik prof. dr. sc. Dragan Kovačević zahtijevaju podatke i o drugim pokusnim poljima koji se nalaze na površinama kombinata Belje d.d. Naime, jedna od žestokih akcija protiv GMO u kojoj su sudjelovale ekološke nevladine organizacije Zelena akcija iz Zagreba, Osječki zeleni iz Osijeka, te Stribor iz Rijeke održala se Osijeku, u ljeto 1999.godine, a odnosila se na pokusna polja kukuruza u kombinatu BELJE, Stoga smatramo važnim ponoviti tada javno objavljene podatke:
-      premda je Sabor RH u studenom 1998. donio odluku o moratoriju na pokuse sa GMO sjemenom, tadašnji ministar Dominiković odobrio je sijanje na dva pokusna polja, oko 400 ha, u posjedu kombinata Belje.
-      tako je u svibnju 1999. godine posijano stotinjak Pioneerovog BT sjemena kukuruza «clarrisa» i «evelyn».
-     po izjavi tadašnje ravnateljice znanstveno-istraživačko-razvojnog sektora, dr. Mirande Šeput, pokusi su tekli pod nadzorom Pioneerovih stručnjaka, ali i «domaćih» pobornika GMO-a sve dok «neopravdanu buku nisu podigli «zeleni» (citat M.Šeput). Dalji rad na pokusnim poljima kukuruza ostao je strogo čuvana tajna. 
 
Zahtijevamo da istraživačko-razvojna služba Belja objavi podatke o kojim je još vrstama sjemena riječ, te omogući njihovo trenutačno uništavanje, i to u prisutnosti ministra Čobankovića. Smatramo da njihovim dugogodišnjim tajnim postojanjem doveden u opasnost i ekosustav zaštićenog područja Kopačkog rita, jer GMO pelud i cvat raznosi i vjetar i ptice. Podržavamo ovu borbu za okoliš, prirodu i čovjeka, te napore kojima se sadašnji vladini dužnosnici bore protiv svjetskih trovača ljudi i okoliša, poput Pioneera, Monsanta i njihovih domaćih trgovinskih partnera.

Bez obzira da li je akcija uništavanja GM polja motivirana porastom ekološke svijesti ili ispunjavanjem preduvjeta za ulazak Hrvatske u EU, ona je primjer za ostvarivanje uvjeta za razvoj naklonjen okolišu. Pozivamo poljoprivrednike i poljoprivredne kombinate, ali i sve građane da se pridruže anti-GMO kampanji, koja traje već 5 godina, kao i bojkotiranju proizvoda već poznatih korporacija koje prodaju GMO sjeme i svijetom šire bolest i smrt!
 
Srdačno vaši,
 
Osječki zeleni