Knjižara Pontes - treći rođendan

Elfrida MatučMahulja

7. srpnja 2005.

Knjižara Pontes - treći rođendan

Malena grupa ljudi, u prostoru s puno knjiga. Osmijesi i neobavezan razgovor, opet o knjigama i o nekim planovima za bližu i dalju budućnost. Rođendanska proslava knjižare "Pontes" u Krku, u prostoru za koji dobar dio otočana misli da je veterinar ili prodavaonica namještaja. Uglavnom, stavit ćemo naglasak na riječ "Malena" i na riječ "Rođendanska". Zašto?

Vjerujem da u mom Krku gradu, a naročito na Otoku, još ima ljudi kojima riječ "Pontes" ama baš ništa ne znači niti označava. Vjerujem da ima i onih koji dan danas pojma nemaju da u gradu Krku postoji knjižara.

Mnogi misle da je u prostoru u kojem se knjižara nalazi još uvijek prodavaonica namještaja (koja je btw. zatvorila i svoj drugi prostor, u međuvremenu), a neki drže da je u tom prostoru veterinar (jer je svojedobno gradom kružila takva glasina). Šala? Ne.

Ovaj mi je dio teksta bitan, jer radi njega sam uopće odlučila napisati tekst kojega čitate. Dakle, usprkos neznanju i nezainteresiranosti velikog broja Krčana i otočana, knjižara je "Pontes" danas proslavila svoj treći rođendan! A to je nešto! Ne nešto, to je gotovo za ne povjerovati! Tu su! Preživjeli su i rade!

Ono što je trenutno u zaživljavanju jest pokušaj pokretanja "Kluba čitatelja Pontes" i to šljaka. Ide, lagano, ali ide. Za sada članovi dobivaju pogodnosti prilikom kupnje željenih naslova u knjižari, međutim, uskoro (a vjerojatno već ove jeseni) bit će u prilici iskazati svoje želje, ideje i vizije o tome što bi htjeli u svom Klubu, kako osmisliti vrijeme jednog takvog Kluba i slično (nešto se kreće!).

S moga osobnog stajališta, najbitnije je da smo doživjeli, zahvaljujući radu i trudu Valerija i Katarine, proslaviti zajedno s njima ovaj treći rođendan, a sada bi bilo lijepo da se za knjižaru osigura primjereniji prostor od strane Grada Krka! Mislim da je to za početak, sasvim konkretna rođendanska želja, ispunjenje koje je knjižara Pontes, kao i cijeli projekt Pontes i više nego zaslužila!