Idemo u buksu!

silvach

25. veljače 2004.

Idemo u buksu!

Prije nekih mjesec dana u Zagrebu je otvoreno novo, kulturno, a sad već i kultno sabiralište mladeži željne kratke kave i dugih razgovora o književnosti. Naime književni klub vrlo simpatičnog naziva "Booksa", mjesto je gdje možete popit kavu i ine tople i hladne napitke (osim alkohola), kupiti knjigu, sresti književnike, prisustvovati večerima poezije i još koječemu

Kao idejni projekt udruge Kulturtreger, osnovane u proljeće 2003. u svrhu promicanja književnosti i poticanja čitateljskih navika, "Booksa" je svojevrsni caffe s naglaskom na knjigu i sve vezano uz književnu umjetnost, ali i uz druge.

 

Preporukom Ministarstva kulture i književnog časopisa Quorum u rekordnom roku dobivaju prostor u Martićevoj ulici, u centru Zagreba. Udruga broji oko 2 500 članova, a svaki posjetitelj kluba ujedno postaje i članom (nije opcija, već praktična obveza op. ur.). Članarina je besplatna, ali postoji obveza kupnje najmanje tri knjige godišnje (teško izvedivo, ali … op. ur.), neovisno o cijeni knjige. Želja im je, naravno uz pomoć donacija, omogućiti posjetiteljima besplatno čitanje knjiga i časopisa unutar kluba.

Između ostalih već su gostovali Tarik Kulenović, Slađana Bukovac, Rade Jarak, Miljenko Jergović i Zoran Ferić, a prošlog je utorka Igor Mirković predstavio je svoju knjigu "Sretno dijete". Uskoro počinje s radom i web stranica www.booksa.hr, za vikend počinje Revija amaterskog filma (RAF), a u ponedjeljak možete prisustvovati književno-filmskom druženju, jer će se tada tamo pojaviti Vinko Brešan (redatelj Svjedoka) i Jurica Pavičić (Ovce u gipsu, koscenarist Svjedoka).

Za alkohol kažu da još uvijek nemaju dozvolu, a nadaju se da će im i to odobriti, jer ipak je naša mladež navikla na konzumiranje tih plemenitih tekućina (a o književnim krugovima da i ne govorimo op. ur.).

Kako se oni prvenstveno zalažu za mlade i neafirmirane autore, imamo mogućnost za nekakav oblik suradnje na relaciji Lupiga-Booksa (samo tko će to pokrenuti op. ur.).

Inače takav oblik bookcaffea u svijetu već odavno postoji, u nekim gradovima čak postoje i lanci kafića takvog oblika, ali naravno u profitabilnim varijantama udruživanja. S obzirom na hrvatsko stanje uma kad je biznis u pitanju, ne bi me čudilo da se u roku godinu dana otvori 20-tak bookcaffea, sjetite se kako je bilo sa cyber-kafićima!

Izvor: Nacional i malo našeg, osobnog
"prdekanja"