Čitam, dakle - jesam???

Božidar Alajbegović

10. travnja 2003.

Čitam, dakle - jesam???

"GfK - centar za istraživanje tržišta" (agencija za istraživanje tržišta sa sjedištem u Zagrebu, osnovana u listopadu 1999. godine od strane Fessel GfK iz Beča, CEMA iz Zagreba i Gral Iteo iz Ljubljane) prije dva mjeseca provela je anketu među građanima Hrvatske kako bi ustanovila njihovo zanimanje za književnost. A kakvi su zanimljivi rezultati time dobiveni čitajte u nastavku...

Anketa je provedena na reprezentativnom uzorku od 1000  građana Hrvatske starijih od 15 godina, iz različitih obrazovnih, spolnih skupina i iz različitih regija Lijepe naše.
Istraživanjem je ustanovljeno da čak 45 % ispitanika tokom 2002. godine nije uopće bilo u doticaju sa knjigom!!!
Od 55 % ispitanika koje se "pohvalilo" čitanjem barem jedne knjige tokom prošle godine, samo je njih 26 % kupilo knjigu. Taj podatak, siguran sam, domaći nakladnici i knjižari na svojoj koži jako dobro osjećaju, što potvrđuje i podatak da je samo 19 % ispitanika prošle godine knjigu primilo na poklon. 
26 %
ispitanika posuđuje knjige iz knjižnice, dok 18 % njih čita knjige posuđene od prijatelja.
Prema dobivenim podacima statističkim izračunima dolazi se do zaključka da je prosječan broj pročitanih knjiga na bazi svih stanovnika Hrvatske: 5; a na bazi oni koji čitaju: 10 knjiga godišnje (dok je autor ovoga tekstuljka primjerice prošle godine pročitao ukupno 106 knjiga, ali on je ionako, što je svima vama jako dobro poznato iz Lupigine rubrike "Čitali smo" - manijak, psihopata, luđak ... započeti niz slobodno nastavite sami. Ali, lampica se upalila i eto ideje za Lupiginu anketu idućega tjedna).
Oni koji čitaju, većinom to čine konzumirajući beletristiku (67 %), dok od ukupnog broja fakultetski obrazovanih ispitanika njih (samo) 82 % redovito čita.
Ispitivanje pokazuje također da ženska populacija čita više nego muškarci (58 %), a najnačitanija ispitana dobna skupina je ona između 15 i 34 godine, odnosno 64 % ispitanika iz te skupine "priznaje" da je pročitalo barem jednu knjigu, inkriminirane 2002. godine.
Ovim istraživanjem čitanje knjiga u Hrvatskoj tek je površno i djelomično obrađeno, ali rezultati ipak navode na porazne i sramotne zaključke. Ali ipak ću se suzdržati i poštedjeti vas svog zgražanja i izljeva gnjeva.
Umjesto toga na pitanje iz naslova odgovorio bih konstatacijom koja se odnosi na ukupnu populaciju Hrvatske, a glasi: Jesam, dakle - ne čitam !!!