Gigantski lančani sudar

Ivor Car

4. studenog 2002.

Gigantski lančani sudar

Lupiga je ponovno iskazala svoju brzinu i donijela vam frišku vijest o nesvakidašnjoj prometnoj nesreći. Na auto cesti nedaleko od Los Angelesa, usljed guste magle došlo je do lančanog sudara u kojem je sudjelovalo dvjestotinjak automobila i nekoliko teretnjaka, koji su "malim automobilima" nanijeli najveću štetu.

Prije nešto više od pet sati na auto cesti kod Long Beacha, četrdesetak kilometara od Los Angelesa, došlo je do nesvakidašnje prometne nezgode. U golemom sudaru sudjelovalo je oko dvjestotinjak automobila, među kojima je bilo i nekoliko teretnjaka, koji su naravno prouzročili najveću štetu, nagomilavavši automobile na velike hrpe, pri čemu su automobili postajali gomila metala. Deseci ljudi su ozlijeđeni, od kojih je devet u kritičnom stanju. Ozlijeđenih u ovoj gigantskoj nesreći je moglo biti i znatno više da nije bilo prisebnosti velikog broja putnika, koji su napuštali svoje automobile i prije nego li se u netko "zakuca" u njih.

Kao i većinu lančanih sudara i ovaj je izazvala gusta magla i brzina neprimjerena uvjetima na cesti, upravo u jutarnjim satima kada je gustoća prometa pojačana. Zanimljiva je izjava jednog od sudionika nezgode, koji kaže: "Čulo se neprestano udaranje i lomljenje, a mogli ste osjetiti kako se vaš automobil miče pod udarcima automobila daleko iza vas".
Opreznost nije pomagala, što se vidi i na primjeru vozača koji je nezgodu uočio na vrijeme, te smanjio brzinu, ali to mu nije pomoglo budući je njegov automobil straga pogodio terenjak.