Spielberg dobija diplomu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Spielberg dobija diplomu

Slavni hollywoodski producent i redatelj, Steven Spielberg može se pohvaliti bogatom kolekcijom najnagrađivanijih filmova. Krajem mjeseca svibnja, ovaj filmski velikan moći će se pohvaliti i jednom kvalifikacijom: diplomom iz filma i elektronske umjetnosti.
Steven Spielberg jedan je od najvećih producenata i redatelja filma uopće. Ovaj 55-godišnji filmaš snimio je svoj prvi film već s 13 godina. 1965. godine upisao se na državno sveučilište u Californiji, "Long Beach". Nedugo nakon toga dobio je posao u hollywoodskom Universal Studio. Poznati ljubitelj filma takvu priliku je jedva dočekao, tako da je neprestano visio u studiju, pa su ga već nakon samo nekoliko dana dečki iz osiguranja propuštali bez ikakvih pitanja. I trud mu se isplatio. Popis njegovih filmova je nevjerojatan, a navesti ćemo samo neke: ET, Indiana Jones, Jurski park, Schindlerova lista, Spašavanje vojnika Ryana.
Ipak Stevenu je nedostajala fakultetska diploma, pa je što bi se reklo "pod stare dane" odlučio pribaviti jednu. Prema njegovoj izjavi odlučio je napokon dovršiti jedan od njegovih nedovršenih projekata, dobivanje fakultetske diplome na Long Beachu. Na ponovno studiranje odlučio se kako zbog samog sebe, tako i zbog zahvale svojim roditeljima koji su mu pružili mogućnost obrazovanja. Njegov glasnogovornik potvrdio je kako bi Spielberg trebao diplomirati 31. svibnja ove godine. Na ceremoniji dodjele diploma će kao i svi diplomanti obući tradicionalnu halju, staviti kapu na glavu, izaći na pozornicu i primiti diplomu. Na pitanje da li će na pozornici održati neki govor, Spielberg je odgovorio negativno. Većina njegovih starih profesora je mrtva, pa će diplomirati kod nekih mlađih, koji su o filmu ponešto naučili baš od ovoga diplomanta.
Biti će to prvi puta da dobitnik triju Oscara, diplomira film.