Sudar brodova

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sudar brodova

Ljubitelji crne kronike svakodnevno u novinama mogu pročitati masu izvješće o prometnim nezgodama, ali koliko često mogu naići na sudar dvaju brodova. U ovoj vijesti naši čitatelji mogu pročitati upravo o tome, o sudaru dvaju brodova u riječkoj luci koji se dogodio jučer.
U našoj najvećoj luci, potresenoj bezbrojem bankrota, pretvorbi i smanjenjem obima posla za gotovo nepoznat broj procenata, jučer se dogodio sudar dvaju brodova. Nezgodica se odigrala u 17 sati i 30 minuta i u njoj je sudjelovao turski brod Ahmet Erdogdu i velebna dika hrvatskog brodarstva, turistički brod Marin Držić. Do dodira dvaju brodova došlo je prilikom pristajanja turskog broda na gat u luci, kada je svojom krmom zakačio Marina, koji je bio vezan uz lukobran. Ahmet se kretao u natrag, te mu je u tom trenutku otkazala kopča na pogonskom stroju, što je uzrokovalo neupravljivost brodom nosivosti gotovo 3 000 tona.
Očevid još uvijek nije završen, ali na osnovu dosadašnje istrage procijenjuje se da je šteta iznimno velika. Ustanovljeno je i da nije došlo do isteke nafte u more, niti je more ušlo u oštećene brodove. Ukoliko ste se upitali tko vrši očevid u sudaru ovih divova, odgovor je: policija i nadležni inspektori Lučke kapetanije. U ovoj neobičnoj saobraćajki nitko nije ozlijeđen.
Inače sudar brodova i nije neka rijetkost, tako dolazi čak i do lančanih sudara brodova kao što je bio onaj u New Yorku pretprošle godine.