Grad Hollywood

Vuk

14. ožujka 2002.

Grad Hollywood

U studenom ove godine građani Hollywooda referendumom će odlučiti žele li i dalje biti dio Los Angelesa ili će postati grad sa 184 000 stanovnika. Ako se to dogodi Hollywood će Los Angelesu morati isplaćivati 21,3 milijuna dolara godišnje odštete koja će se smanjivati tokom idućih 20 godina.
Područje grada Los Angelesa ravnopravno se proteže u obliku kocke na oko 100 kvadratnih kilometara. Desetak milijuna stanovnika živi u 88 lokalnih zajednica od kojih su nama najpoznatije Beverly Hills, Santa Monica i Santa Barbara.
Uz ovaj referendum usporedno će biti održan još jedan, vezan uz stambenu četvrt San Fernando.
Najveći protivnik odcjepljenja je gradonačelnik Los Angelesa James Hahn, a s druge strane stoji Gene La Pietra, pedesetčetverogodišnji milijunaš, zagovornik odcjepljenja koji je siguran u pobjedu na referendumu. La Pietra bi kako kažu, u toj situaciji želio postati prvi gradonačelnik Hollywooda.
Njega podržava secesionistički pokret "Glasujte za Hollywood", koji žele preokrenuti trend Hollywooda. Njihov zajednički cilj je, kako kažu, vratiti pravu veličinu mjesta koje je kolijevka američke filmske industrije.
Spominjući film prvo što mi pada na pamet je situacija u filmu "Demolition man" gdje se u futurističkom izdanju spominje San Angeles, grad nastao spajanjem San Francisca i L.A. U domaćim okvirima ovo podsjeća na zagrebački slučaj od prije nekoliko godina kada je Samobor prestao biti dijelom Zagreba. Zato naš webmaster mora kartu za bus plaćati i po 35 kn ako se ne varam, pa su njegovi dolasci u Lupillus sada više rijeđi nego češći.