Zrakoplov na autocesti

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Zrakoplov na autocesti

Jučer se nekih osamdesetak kilometara sjeverno od Londona dogodila zrakoplovna nesreća. Nakon što su mu pri slijetanju otkazale kočnice, privatni zrakoplov je izletio s piste i našao se na prometnoj autocesti, gdje se i zaustavio, srećom neudarivši niti jedan automobil.
Jučer je oko 13 sati na autocestu nedaleko od Cambridgeshirea, 80 kilometara sjeverno od Londona, prinudno sletio mali privatni zrakoplov, prilikom čega je poginula jedna osoba. Dvosjedni mlažnjak nije uspio dobro sletjeti na aerodrom Duxford, vjerojatno zbog neispravnih kočnica. Zrakoplov je izletio s piste i našao se na obližnjoj autocesti M11, gdje se u tom trenutku na svu sreću nije našao niti jedan automobil. Ta autocesta je inače jedna od prometnijih u Velikoj Britaniji.
U zrakoplovu su se nalazile dvije osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, dok je druga prošla samo s lakšim ozljedama. Još uvijek policija nije izvijestila da li je poginula osoba putnik ili pilot, u svakom slučaju nije stradao nitko od putnika na autocesti, koja je nakon nesreće radi uviđaja zatvorena u oba smjera. Potvrđeno je kako u nesreći nije sudjelovalo niti jedno drugo motorizirano vozilo.
Inače Duxford je poznat po svome muzeju zrakoplovstva u sklopu kojega možete vidjeti i fenomenalne aeromitinge. Muzej godišnje posjeti preko 400 000 ljubitelja zrakoplova. Među ostalim tamo možete vidjeti neke od junaka drugog svjetskog rata kao što je Hurricane ili Spitfire kako lete britanskim nebom. Za vrijeme drugog svjetskog rata Duxford je bio jedna od najznačajnijih aviobaza RAF-a.