SAŠA LEKOVIĆ, NOVI PREDSJEDNIK HND-a: Hrvatsko novinarstvo je u vrlo lošem stanju

Ivan Kegelj

30. travnja 2015.

SAŠA LEKOVIĆ, NOVI PREDSJEDNIK HND-a: Hrvatsko novinarstvo je u vrlo lošem stanju

Saša Leković novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Kako najavljuje, u mandatu on će učiniti sve da podigne ugled novinarske profesije, koja se nalazi u uistinu nezavidnoj poziciji. U nastupnom razgovoru za Lupigu, Leković govori o prvim potezima koje kani poduzeti na mjestu predsjednika, o svom planu da o novinarstvu zajednički jezik pokuša naći i s izdavačima, odnosno sa svim relevantnim faktorima koji mogu pomoći profesiji. Također, razgovarali smo o različitim vrstama pritisaka s kojima su suočeni hrvatski novinari i novinarke, o suzbijanju govora mržnje koji se sve češće pojavljuje u javnom prostoru te o borbi za transparentnost, naročito kad su u pitanju podaci o vlasnicima hrvatskih medija.

Zbog čega je HND važna organizacija?

- Zbog toga što je ova udruga jedina organizacija u Hrvatskoj koja okuplja sve novinare koji joj žele pristupiti bez obzira na radni status, te redakcijsku ili drugu pripadnost. HND je jedino mjesto gdje postoje preduvjeti da se masovno i organizirano novinari bore za vlastiti profesionalni integritet, a time i integritet novinarstva kao profesije čime se ostvaruje javni interes. Trudit ću se da HND što je moguće više iskoristi potencijal koji ima.

Izabrani ste na čelo HND-a, koji su prvi potezi koje ćete poduzeti u toj organizaciji?

- HND je mnogo složeniji „organizam“ nego što mnogi to zamišljaju. Predsjednik HND-a zapravo je na čelu organizacije koja treba objedinjavati vrlo različite interese svojih članova, ima zaposlenike, bavi se i komercijalnom djelatnošću (iznajmljivanje prostora) itd. Na čelu HND-a sam tek četiri dana i još uvijek se moram baviti raznim tehnikalijama neophodnima da bih i stvarno mogao ostvarivati ulogu koju mi je Skupština povjerila u ime članova. No, istovremeno, s tajništvom pripremam dodjelu godišnjih novinarskih priznanja uz Dan slobode medija koja će se dogoditi u utorak, 5. svibnja u 12 sati u Hrvatskom novinarskom domu pa pozivam sve da se tamo vidimo bez obzira da li su novinari ili ne. Pripremamo i konstituirajuće sjednice novoizabranih organa HND-a. Koristim istupanje u medijima koje zanimam kao upravo izabrani predsjednik HND-a kako bih objasnio svoj program i važnost jačanja pozicije HND-a. Sastajem se s predsjednicima HND-ovih ogranaka i zborova te drugim članovima i nečlanovima koji žele sa mnom razgovarati o konkretnim problemima koje treba rješavati. Iskoristio sam dvodnevni boravak u Skoplju na medijskom skupu da razgovaram s novinarima, predstavnicima novinarskih udruga, medijskim stručnjacima iz desetak zemalja te im podijelim primjerke upravo izdane knjige kolege Ivice Grčara „Kritika prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu“ kao i da dogovorim s predsjednicima novinarskih udruga iz nekoliko zemalja zajedničko prijavljivanje na natječaj na kojemu je moguće dobiti novac za vrlo vrijedan međunarodni medijski projekt. Uskoro ću iznijeti prijedloge u cilju poboljšanja akata na temelju kojih djeluje HND i njegovi ogranci i zborovi kako bi rad bio što efikasniji. Za sve to nije potrošena niti jedna kuna HND-ovog novca jer sam na skup u Skoplje pozvan o trošku organizatora, a nisam još stigao uzeti niti službeni mobitel pa koristim privatni.

"Trudit ću se da HND maksimalno iskoristi svoj potencijal" (FOTO: Lupiga.Com)

Po čemu će se HND pod vašim vodstvom razlikovati od dosadašnjeg HND-a?

- Vjerujem da sam dijelom odgovorio na to pitanje prethodnim odgovorom. Najkraće, mislim da treba maksimalno iskoristiti sve prednosti koje pruža veliki broj članova i njihova pojedinačna znanja, vještine iskustva, kao i vlastiti nemali poslovni prostor, a sve u interesu HND-a, novinarske profesije i javne koristi.

Što su prema vašem mišljenju glavni problemi hrvatskog novinarstva, na koje HND može utjecati?

- Ne bih pravio top listu jer ne mislim da se problemi novinarstva u Hrvatskoj mogu tako rangirati. Naime, svi utječu jedan na drugoga i ponekad se treba dati jači naglasak pa i prioritet jednom, a drugi puta drugom problemu, u skladu s konkretnim situacijama. Ali svakako je jedan od izuzetno bitnih problema što novinarstvo kao profesija, pa time i novinari, ima vrlo nizak ugled u društvu. Smatram da smo za to velikim dijelom i sami krivi te da se taj ugled može steći jedino radeći neprekidno na rješavanju svih pojedinačnih problema koju su uzrokovali sadašnju nisku razinu toga ugleda. 

Kako ćete privući nove članove u Društvo i koji su glavni razlozi zbog kojih bi novinar trebao biti član HND-a? 

- Predsjednik HND-a ne može ništa učiniti sam, ali može poticati i voditi procese u Društvu koji će privući nove članove i vratiti nekadašnje te može i mora znati jasno artikulirati ideje koje se temelje na glavnim programskim točkama samoga HND-a i ponuditi ih javnosti. No, prije svega, želim li privući nove članove moram ponuditi čvrste dokaze da će od ulaska u HND imati profesionalne koristi. To treba pokazati i onima koji su već članovi HND-a. 

Planirate li razgovore s vlasnicima medija, odnosno izdavačima. Što bi njima predsjednik HND-a mogao i morao reći?

- Naravno da planiram vrlo skoro razgovarati i s vlasnicima medija i ponuditi im ideje kako je moguće surađivati na dobrobit novinara i novinarstva bez obzira na različite interese vlasnika medija i HND-a i nesuglasnosti o raznim temama o kojima se možda nećemo nikada suglasiti pa da razgovaramo i 24 sata svakoga dana.

"Moramo se oduprijeti smanjenju prava koja već imamo" (FOTO: Lupiga.Com)

Kako riješiti problem medija koji su izgubili novac na suđenjima za tekstove za koje se kasnije pravomoćnim presudama dokaže da su bili točni? 

- To je vrlo zanimljivo pitanje. Jasno je da se rezultat pravomoćnih sudskih presuda ne može mijenjati, ali je istovremeno istina kako je apsurdna situacija da neki medij bude možda čak i financijski uništen plaćanjem kazni za novinarske uratke koji se naknadno pokažu posve istinitima (a neki su to bjelodano bili i u vrijeme kada su objavljeni). Ali hajde da se sada HND i ostale zainteresirane organizacije civilnog društva te pojedinci zajednički potrudimo zalagati za zakonske izmjene koje bi onemogućile takvo iživljavanje nad medijima i novinarima, onemogućavanje ustavnog prava novinara da rade svoj posao, a i građana da budu objektivno i potpuno obaviješteni kao i da se odupremo pokušajima da se zakonskim izmjenama smanje i već izborena prava kao što je upravo slučaj s prijedlogom izmjena Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

Može li se pomoći novinarima koji su dobili sudske presude prema kojima moraju platiti velike odštete, a na njihova pleća sudske postupke stavile su novine za koje su radili, odnosno pravosuđe?

- Od početka financijske krize sve je manja potpora novinarima od izdavača/vlasnika medija u takvim slučajevima, a i sve je više tužbi protiv novinara. Na taj način se novinare pokušava financijski uništiti, ali i ušutkati jer je to jasna poruka i svima onima koji još nisu tuženi da paze što će i kako pisati. To je neizravna, ali vrlo moćna cenzura, odnosno pritisak koji neizbježno u najvećeg broja novinara potiče autocenzuru. HND, na žalost, nema velike financijske mogućnosti za pomoć ugroženim novinarima, ali će uskoro imati Centar za zaštitu javnog izražavanja čija će uloga, između ostaloga, biti da skupina pravnih stručnjaka besplatno brani novinare koji budu tuženi zbog objavljenih novinarskih uradaka, ukoliko su ti novinari svoj novinarski posao zbog kojega su tuženi obavili profesionalno. 

Kako vratiti povjerenje čitatelja, slušatelja i gledatelja u medije, odnosno u novinarski rad i može li na tom polju HND nešto poduzeti?

- Mislim da sam i na to pitanje zapravo već odgovorio. Naravno, mnogo je teže povratiti ugled i povjerenje nego ih izgubiti, ali HND ne samo da može nego i mora na tom području mnogo toga poduzimati. I to svakodnevno i bez ostatka. Zbog toga, između ostaloga, HND i postoji.

"HND mora nastojati vratiti ugled novinarstvu" (FOTO: Lupiga.Com)

Hoćete li inicirati promjenu načina izbora čelnih ljudi HND-a po principu jedan član – jedan glas?

- Da, jedna od promjena u aktima HND-a koju ću predložiti jest da ubuduće članove svih organa HND-a kao i predsjednika biraju svi članovi HND-a. Time će se, između ostaloga, onemogućiti da izbor organa HND-a i predsjednika bude rezultat „igara“ lobija unutar Društva te da bivaju izabrani oni koje podržavaju i od kojih zauzvrat očekuju protuusluge umjesto onih koji će brinuti za integritet profesije i dobrobit svih članova HND-a te svih novinara. Vrlo sam zadovoljan što su, po mome mišljenju, ovaj puta izabrani oni koji će svoj posao raditi u skladu s profesionalnim i etičkim načelima i na opću dobrobit iako su izabrani kroz delegatski sustav. Tu sretnu okolnost namjeravam iskoristiti i zajedno s ostalim izabranima kako bi se uspostavili formalno-pravni i proceduralni temelji za izbore po principu „jedan član, jedan glas“. Također, mislim da zbog obima i važnosti posla treba profesionalizirati funkciju predsjednika. Ne zbog toga što sam ja izabran za predsjednika niti mislim iskoristiti tu mogućnost, ali želio bih da nakon isteka mog mandata (ukoliko ga odradim do kraja) budući predsjednik ili predsjednica bude zaposlen(a) u HND-u. Niste me pitali, ali mislim da je u ovom kontekstu važno naglasiti da ću, iako to akti HND-a ne traže, o tome što sam radio svakog mjeseca izvještavati organe i sve članove HND-a, ali i javnost, i ukoliko se pokaže da članstvo nije zadovoljno mojim radom ponudit ću ostavku. Namjeravam predložiti da se i taj princip ugradi u akte Društva.

Kako sankcionirati govor mržnje koji naprosto buja na pojedinim portalima kao što je Dnevno.hr?

- Javni govor mržnje, gdje god da se pojavljuje, treba biti sankcioniram u skladu sa zakonskim rješenjima koja ne bi smjela dopuštati da ostane nekažnjen. HND će svakako upozoravati na govor mržnje, posebno u medijima, ali će se i na sve zakonite načine boriti da se on zaista i sankcionira. Jedna od prvih stvari koju sam napravio kao predsjednik HND-a jest da sam s čelnim ljudima po jedne novinarske udruge iz BiH i Srbije potpisao priopćenje koje upozorava na govor mržnje u nekim medijima naših triju zemalja nakon ubojstva policajca u Zvorniku. Protiv govora mržnje treba se boriti solidarno sa svim novinarima koji svoj posao rade po pravilima profesije, bez obzira u kojem mediju rade i gdje žive.

Što ćete poduzeti da javnost napokon dozna tko su pravi vlasnici svih hrvatskih medija?

- Zajedno sa svima zainteresiranima za ovu i druge teme od važnosti za medije, novinare i novinarstvo, ali i sve građane Hrvatske HND će beskompromisno zalagati za transparentnost podataka o vlasnicima medija.

Novinarstvo u Hrvatskoj je u jako lošem stanju (FOTO: Lupiga.Com)

U kojem je stanju hrvatsko novinarstvo danas? Vaš izbor dočekan je, između ostalog, uvredama i prebrojavanjem krvnih zrnaca. Kako ste primili te uvrede, tko ih šalje i kako gledate na iste?

- Novinarstvo u Hrvatskoj je u vrlo lošem stanju na svaki mogući način. Onih koji me vrijeđaju je neusporedivo manje od onih koji moj izbor za predsjednika HND-a podržavaju. K tome, oni koji me podržavaju čine to na temelju onoga što znaju o meni i mome radu ili bar očekuju promjene nabolje. Oni koji me vrijeđaju uglavnom ne znaju o meni i mojem radu ništa kao što niti o bilo čemu drugome ne znaju ništa vrijedno spomena i uvažavanja. Profesionalni mrzitelji s društvenih mreža će već za nekoliko dana pronaći novu žrtvu. Mnogo su veći problem oni u pojedinim medijima koji govor mržnje usmjeren protiv mene ili bilo koga drugoga podržavaju, a ponekad i sami proizvode. Ali i oni su mnogo veći problem za novinarstvo i građane Hrvatske nego za mene. Mene nisu pokolebali niti mnogo ozbiljniji nasrtaji. Uostalom, takvi dugoročno rade protiv sebe i sebi sličnih.

Je li točno da ste prije izbora posjetili Milana Bandića? 

- Ovo se pitanje prirodno nadovezuje na prethodni odgovor. Niti prije izbora za predsjednika HND-a, a niti nakon izbora nisam posjetio Milana Bandića. I ja sam čuo glasine da ću tražiti prijem kod njega ili da sam to već učinio. Ne mogu znati tko je takve glasine proizveo i s kojim motivima, ali mogu pretpostaviti da je mogući povod to što sam se sa još dvoje kandidata za predsjednika HND-a nekoliko dana prije izborne skupštine HND-a odazvao molbi predsjednika novoosnovanog Ogranka internet novinara u HND-u da odemo do predsjednika Skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora. On nas je primio zajedno s predstavnicima klubova zastupnika svih stranaka koje imaju delegate u Skupštini Grada i saslušao zahtjev da se objedine skupštinski i gradonačelnikov fond za sufinanciranje medija koji izvještavaju o gradskim temama te da predstavnik HND-a ubuduće bude u povjerenstvu koje bi odlučivalo o dodjeli tog novca. Naime, gradonačelnik raspolaže sa značajnim iznosom za te namjene, daleko većim nego Skupština, i postoje mnogi primjeri da se novac dodjeljuje medijima koji o gradskim temama uopće ne izvještavaju ili izvještavaju neprofesionalno praveći PR Milanu Bandiću, a ne onima koji profesionalno obavljaju svoj posao. No, ukoliko Milan Bandić, koji trenutno ponovo ima sve gradonačelničke ovlasti odluči odreći se privilegije da na netransparentan i neetičan način dijeli taj novac, nema nikakvih problema da se zaista sastanem s njim kako bih mu u ime HND-a prenio zadovoljstvo takvom odlukom. Možda onaj tko je smislio glasinu da sam posjetio Milana Bandića zna nešto što ja ne znam pa je već anticipirao naš budući mogući susret.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com