INTERVJU - DINA UGLEŠIĆ: „U digitalni svemir poslali smo većinu papirnatih plakata, pozivnica i kataloga“

Lupiga.Com

1. studenog 2023.

INTERVJU - DINA UGLEŠIĆ: „U digitalni svemir poslali smo većinu papirnatih plakata, pozivnica i kataloga“

Kao da je bilo jučer kada je Lupigina redakcija grupno pohodila jedan mali festival koji nazvaše Zagreb Film Festival, ni ne sluteći da će ta manifestacija uopće imati neki svoj nastavak, a kamoli takav da smo upravo sada u prilici napisati kako sljedećeg tjedna počinje već dvadeset i prvo (21!) izdanje ZFF-a, koji je od tog hladnog listopadskog dana postao naš najdraži filmski festival. Svašta se u tih 21 godinu izdogađalo. Mijenjale su se lokacije i termini održavanja, filmovi su iz godine u godinu postajali sve bolji, bilo ih je sve više, kao i popratnih programa koje je u jednom trenutku postalo nemoguće sve popratiti.

Međutim, nisu to jedine promjene. Naime, organizatori festivala zadnjih nekoliko godina prate svjetske trendove i u svoje poslovanje uvode zelene prakse. Tako više nema papirnatih plakata na svakom ćošku, plastificiranih akreditacija, tiskanih festivalskih kataloga i programskih knjižica, počelo se intenzivno baviti recikliranjem otpada, pazi se na CO" otisak, sve se više surađuje s ekološki prihvatljivim brendovima…

O tome razgovaramo s Dinom Uglešić, mladom producenticom i redateljicom koja je na Zagreb Film Festivalu zadužena za pitanje zelenih praksi i koja čitateljima Lupige otkriva što je sve i zašto poduzeto u tom smjeru.

Dina Uglešić
"Želimo na našu publiku imati pozitivan impact" - Dina Uglešić (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Sa zelenim praksama, ukoliko se ne varam, festival je krenuo još prije tri godine. Kako je uopće došlo do toga?

- Živimo u vremenu u kojem živimo, te se kroz 21. godinu postojanja festivala promijenilo puno toga. Tako se nekako prirodno događaju promjene i noviteti u svim ostalim sferama festivala. Istom idejom smo vođeni i prilikom uvođenja želje i prakse održivosti festivala. I zbog nas samih, ali i zbog naše mnogobrojne publike na koju želimo imati pozitivni impact. Globalno zatopljenje i klimatska kriza su stvarni problemi današnjice, a mi se trudimo komunicirati to kroz festival, festivalski program, ali i kroz ostatak godine. Tako smo u prosincu prošle godine zajedno s ostalim festivalima iz Mreže Festivala Jadranske Regije održali jednodnevno izdanje programa Ecoscope koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti.

Što ste sve po tom pitanju poduzeli u ovom periodu?

- Kao i sve do sada započeli smo malim koracima. Te 2021. godine uveli smo recikliranje otpada na svim festivalskim lokacijama, ostvarili suradnje s ekološki prihvatljivim i lokalnim brendovima, svake godine sve više smanjujemo tiskane materijale, plastične akreditacije zamijenili smo s ekološki prihvatljivim alternativama, a veći dio i digitalizirali, a u svim sektorima trudimo se održavati naš slogan „Reciklirajmo sve osim filmova“. Tako potičemo na ponovnu upotrebu materijala, ali i na pravilno odvajanje otpada i reciklažu. 

Ipak se još uvijek dosta toga tiska?

- Pa zapravo i ne. Ova godina će svakako ostati pozitivno obilježena s obzirom na to da smo tisak materijala smanjili za više od 50 posto u usporedbi s prijašnjim izdanjima. U digitalni svemir poslali smo većinu plakata, pozivnice, te veliki dio akreditacija. Festivalski katalog od prošle je godine dostupan isključivo u digitalnom obliku, a ove godine opraštamo se i od tiskanih programskih knjižica. Program i raspored projekcija tako će od sada biti dostupni isključivo na službenoj festivalskoj stranici i mobilnoj aplikaciji ZFF-a.

ZFF
Prizor koji se više neće moći vidjeti na ZFF-u (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Koliko mislite da se toga još može napraviti za neka buduća festivalska izdanja? Što se još može unaprijediti?

- Od zatvaranja Kina Europa, Zagreb Film Festival održava se na više lokacija i kino lokacija u gradu, što podrazumijeva i naše brojne zabave. Često imamo problem da ne možemo utjecati na korištenje jednokratne plastike na tim lokacijama. Tako da je jedna od budućih želja i ideja svakako ta da se riješi problem upotrebe, primjerice, plastičnih čaša. Također jedno od unaprjeđenja svakako bi bilo kada bismo mogli povećati budžete za troškove putovanja naših gostiju, kako bi svojim gostima mogli ponuditi ekološki prihvatljivije i, nažalost, još uvijek skuplje varijante putovanja do Zagreba. 

Kako su posjetitelji reagirali na ukidanje papirnatog festivalskog kataloga?

- Mislim da ta promjena nije bila problematična našim posjetiteljima, te da će isto tako objeručke prihvatiti i našu aplikaciju, te posljedično i prestanak tiskanja programskih knjižica.

Dakle, u povijest sada odlaze i tiskane programske knjižice, je li se bez njih moglo i ranije?

- Nekada su želje i mogućnosti neuskladive. Digitalizacija i uspostava aplikacije je dugotrajan i iscrpan proces, te zahtjeva vrijeme da bi se uspostavila onako kako je zamišljena. Drago nam je da je ove godine to u punom pogonu i da ćemo nastaviti njegovati takav način informiranja svoje publike. Programske knjižice su se s godinama smanjivale u tiraži, te su zadnje dvije godine proizvođene od 100 posto recikliranog papira, te smo motivirali na njihovu ponovnu reciklažu nakon završetka festivalskog izdanja.

Kako su sponzori reagirali na ovakve poteze, s obzirom da su festivalski katalozi, plakati, programske knjižice i sličan materijal, uz filmsko platno, najbolje mjesto da se vidi njihov logo?

- Kao i dosada iznimno pozitivno. I dalje je tu naš brending na lokacijama, ali i mnoštvo digitalnih plakata na našoj glavnoj festivalskoj lokaciji CineStar Branimir Centar. 

ZFF
Slogan ZFF-a (ILUSTRACIJA: ZFF)

Okrenuli ste se, kažete, i nekim ekološki prihvatljivim brendovima, je li taj dio bio zahtjevan za organizaciju?

- Nimalo. Brendovi rado surađuju s nama već godinama, ista je situacija i s brendovima koji su ekološki prihvatljivi od kojih bih ove godine istaknula Beta Blends i Paprenjak.

U nekoj konačnoj računici, jesu li sve ove promjene pozitivno utjecale na prihode, odnosno rashode ZFF-a? Koliko je sve to financijski zahtjevno?

- Koliko primjećujem financijski je bilo teže kada smo krenuli s provođenjem zelenih praksi, a sada kada smo već uhodani stvari postaju lakše, ali i jeftinije s obzirom da naglasak stavljamo na ponovno korištenje, poput trakica za kartonske akreditacije. Svakako je inflacija utjecala na određene troškove, ali mislim da to možemo aplicirati na sve troškove održavanja festivala. 

Pridružili ste se i inicijativi Green Charter For Film Festivals, o čemu se tu radi?

- Zagreb Film Festival prošle je godine potpisao inicijativu Green Charter For Film Festivals kojom smo prihvatili pratiti svoj napredak u smanjenju zagađenja generiranim održavanjem festivala. Također, inicijativa podrazumijeva i senzibilizaciju publike, partnera i festivalske ekipe, te korištenje kalkulatora koji pomaže festivalima poput našeg kako bi bilježili svoj CO2 otisak, ali i kako bi mogli usporediti rezultate s prošlogodišnjim izdanjem. Slični tipovi kalkulatora postoje već neko vrijeme u području filmske proizvodnje, a ovaj je specifično prilagođen potrebama filmskih festivala.

Kako se uopće bilježi CO2 otisak i kakve usporedne rezultate očekujete?

- Taj tip kalkulatora postoji već neko vrijeme. Radi na principu da ga svaki festival koristi prema vlastitim potrebama, pa tako i mi. Koliko god je moguće potrebno je detaljno bilježiti potrošnju festivala tijekom svih faza, od priprema do izvedbe, što uključuje praćenje potrošnje energije, otpada, hrane i prijevoza. Ovakav tip kalkulatora po zaključavanju tablice generira izvještaj, a ove godine ćemo imati priliku i usporediti ovogodišnje izdanje s prošlogodišnjim i nadamo se vidjeti pozitivnu promjenu kojom želimo potaknuti i druge da nam se pridruže u takvim praksama.

ZFF
Papirnate programske knjižice otišle su u povijest (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

Festival kao službena vozila koristi isključivo električne i hibridne automobile, a na svim festivalskim lokacijama osigurali ste sustav javnih bicikala, koliko je to bilo teško za izorganizirati?

- Da, festival će se u suradnji s MG automobilima koristiti električnim i hibridnim automobilima kao službenim vozilima, čime ćemo postići smanjenje negativnih emisija CO2 u pripremama, ali i za vrijeme ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Novopridošla je i suradnja s tvrtkom NextBike uz pomoć koje osiguravamo brz i ekološki prihvatljiv dolazak na festival sustavom javnih bicikala. Rekla bih kako nije pretjerano teško za organizirati, to je dio posla, a on je puno lakši kada surađujemo s tvrtkama koje dijele našu želju za promjenom. 

Kako je došlo do suradnje sa Zelenom akcijom i FED-om i kako u praksi izgleda ta suradnja?

- Suradnju sa Zelenom Akcijom ostvarili smo na početku naše zelene priče 2021. godine, te je ona došla u potpunosti prirodno. Činilo nam se vrlo jasno kako su početci na ovom području teški, te smo u Zelenoj Akciji našli kompatibilne prijatelje s kojima već treću godinu za redom surađujemo, smišljamo, ali i razmjenjujemo ideje za napredak. Već godinama surađujemo i s tvrtkom FED koja se brine za brendiranje festivala na održiv i ekološki prihvatljiv način. S kolegama iz FED-a promišljamo o proizvodnji višekratnih festivalskih materijala koji se postavljaju na našim lokacijama, te se kasnije iznova koriste, kao što su na primjer cerade ili takozvani „pingvini“. Osim toga jednokratno proizvedene materijale vraćamo natrag u njihovu proizvodnju kako bismo ih pravilno odlagali, ali i po mogućnosti ponovno koristili za iduće projekte. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević