Rješenje za saobraćajke

Ivor Car

28. siječnja 2003.

Rješenje za saobraćajke

Dnevne masaže mogle bi smanjiti postotak smrtnosti Tajlanđana. Kako to, pitate se. E pa, Tajland je zemlja s jednim od najvećih svjetskih prosjeka smrtnosti na prometnicama, svakoga sata na tamošnjim cestama poginu dvije osobe. Stoga je Ministarstvo zdravstva pokrenulo neobičnu akciju koja bi mogla smanjiti smrtnost.
Tajland je konstitutivna monarhija u jugoistočnoj Aziji sa 55 milijuna stanovnika. Upravo zbog tako visokog broja stanovništva, prosječno dvije osobe svakoga sata izgube život na tajlandskim prometnicama. Takav postotak smrtnosti u prometnim nesrećama čini Tajland jednom od zemalja s najgorim prosjekom prometnih nezgoda u svijetu. Ta činjenica natjerala je tamošnje Ministarstvo zdravstva da primjeni neke sasvim neuobičajene metode.
Naime, oni su odlučili postaviti salone tradicionalne masaže na benzinskim pumpama diljem zemlje. U ministarstvu smatraju kako će masaža putnicima donijeti smanjenje stresa i pripremiti ih za sigurniji nastavak puta. Za sada je planirana suradnja s jednom od vodećih naftnih kompanija u Tajlandu, na čijim benzinskim pumpama bi bili postavljeni saloni za masažu. Tijekom slijedećeg mjeseca postavit će se 21 takav salon na autoputovima u smjeru tajlandskog glavnog grada, šestmilijunskog Bangkoka.
Pa rekoh ako se ikada budete vozili tajlandskim cestama i na benzinskim pumpama vidite redove za masažu, znajte kako je to za vaše dobro i kako je to džabe!