Najsigurniji je limunov sok

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Najsigurniji je limunov sok

Nova tajlandska teorija o najsigurnijem sredstvu za zaštitu od trudnoće i spolnih bolesti, glasi: Neposredno prije spolnog čina stavite u vaginu kriške limuna ili vatu namočenu u limunov sok. Kada takvu teoriju podrži i osoba koja je učinila više od svih drugih na području kontracepcije, problemi su na vidiku.
Tajlandom ovih dana kruži jedna publikacija koja tvrdi kako je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, limun. Publikaciju je objavila tamošnja utjecajna nevladina organizacija. Pozivajući se na neka istraživanja australskih znanstvenika, oni tvrde kako kriške limuna ili vatu natopljenu limunovim sokom, treba neposredno prije seksualnog odnosa, staviti u vaginu, te da se tom metodom dobije najbolji učinak u zaštiti od trudnoće i spolnih bolesti. Navodno su u Australiji dokazali da velika količina limunske kiseline može neutralizirati spermije i viruse za manje od 30 sekundi.
Vlasti u zemlji su reagirale, izjavom ministra zdravstva, koji je pozvao Tajlanđane da ostanu vjerni provjerenoj metodi, prezervativima. Ministar se nije protivio novoj teoriji, već je samo rekao kako su teorije o limunu i njegovom soku, preuranjene.
Zanimljivo je kako dotičnu nevladinu organizaciju vodi Mechai Viravaidya, čovjek koji je započeo prve složenije programe planiranja obitelji, u cilju smanjenja stope nataliteta u mnogoljudnom Tajlandu (62 milijuna stanovnika, 122 po kvadratnom kilometru). Riječ je o čovjeku visoko obrazovanom, mnogo puta nagrađivanom i priznatom u svijetu. Obavljao je dužnost UN-ovog ambasadora za AIDS, a bio je i ministar u tajlandskoj vladi.
Osobito je poznat po bitci koju je vodio i dobio, bitci za prihvaćanje prezervativa u narodu. Česte su bile slike na kojima se moglo vidjeti Mechaia kako napuhava prezervative. Te slike tako su duboko ukorijenjene u svijest Tajlanđana da se za prezervativ u slengu koristi Mechaijevo ime. Zaveo je reda i u crvenoj četvrti Bangkoka, a uveo je i posebnu ponudu u restoranima, gdje vam nakon večere posluže kondome s okusom.  Koliko god vam ideje ovoga neobičnog svata, bile smiješne, on je svoju misiju uspješno odradio. Prirodni priraštaj u Tajlandu danas je među najnižima u cijeloj Aziji (0,91 % godišnje), a također je smanjen i broj zaraženih AIDS-om (trenutno je oko 800 000 zarađenih ovom opakom bolesti) . To su izvrsna dostignuća ukoliko na umu imate činjenicu kako je Tajland najprometnije turističko seks središte svijeta. Neka istraživanja ustvrdila su kako svakoga dana Tajland ugošćuje milijun seks-turista iz zapadnoga svijeta.  I onda kada takva osoba, kao što je Mechai Viravaidya, izjavi da vjeruje u učinkovitost limuna i limunovog soka, postaje malo nezgodno. Jer ako su mu vjerovali prije, zašto mu ne bi vjerovali i danas i počeli s masovnim korištenjem limuna kao kontracepcijskog sredstva. Dakle, lagano narezati  limun ili ga iscijediti umočiti vatu u sok, i onda …