Pojas glavu čuva

iksx@lupiga.com

21. listopada 2002.

Pojas glavu čuva

Pitanje čuva li pojas glavu ili ne, izaziva vjekovne prijepore poput dvojbe što bi prije, da li jaje ili kokoš. Kako za kokošju dvojbu nikada neće biti rješenja koje bi zadovoljilo sve strane u raspravi, možemo s ponosom reći kako smo, osloncem na znanost, barem razriješili drugu dvojbu.

Kako je pokazala statistička znanost, a objavili američki mediji, vezivanje pojasom, priloženim u svakom osobnom vozilu proizvedenom nakon 1963., spašava živote, te smanjuje broj i težinu ozlijeda. 
Dok u Hrvatskoj brojke pojasom vezanih vozača maksimalno dostižu do 35 posto, u SAD-u je udio vozača koji poštuju minimume sigurnosti dostigao tri četvrtine vozača i suputnika u osobnim vozilima. 
Istraživanje provedeno od strane državne organizacije za sigurnost u prometu otkrilo je da je porast broja privezanih drivera usko povezan s uvođenjem strožih zakonskih normi za korištenje pojaseva u vožnji.
Tako je u onim saveznim državama u kojima je zakon stroži i gdje policajci mogu zaustavljati vozače samo zbog toga, korištenje pojaseva doseglo 80%. U onim državama koje imaju blaže zakonske norme, odnosno gdje vas neće zaustaviti radi nevezivanja, ti su postoci nešto niži.
Bushova administracija je postavila za cilj da do kraja 2003. korištenje pojaseva dosegne 78%. Jedan od istraživača potvrdio je da sve više ljudi shvaća da su pojasevi apsolutno najučinkovitiji sigurnosni uređaji u automobilu.
Tako je samo ove godine korištenje pojaseva poraslo za 2%, što je zapravo velikih 6 milijuna vozača u SAD-u. U prijevodu, ove je godine spašeno najmanje 500 ljudskih života.
U prosjeku se inače najmanje vezuju vozači pick-upova, pa zatim vozači SUV-ova (gradskih terenaca).