PISMO SARAJEVU: Primi naš cvijet za svaku praznu stolicu

Jagoda Kljaić

6. travnja 2012.

PISMO SARAJEVU: Primi naš cvijet za svaku praznu stolicu

Drage Sarajlije, primite nas danas u svoja njedra. Nas koji nismo bili s vama ni jednoga od tih 1.425 dana opsade olimpijskoga grada – heroja. Ni jedne minute od 6. travnja 1992. do veljače 1996. godine. Neki od nas proživljavali su svoje četiri godine opsade, strahovali u zoru od svakoga novoga svanuća. Neki smo i ostali, u ratnim godinama, bez svojih najmilijih, pa, ako ništa drugo ne razumijemo, znamo što je gubitak voljenih. Mnogi nismo bili u Sarajevu ni svih ovih 16 godina poslije. Pamtimo grad prije rata i možda, nesvjesno, želimo zadržati to sjećanje na njega

Drage Sarajlije, primite nas danas u svoja njedra. Nas koji nismo bili s vama ni jednoga od tih 1.425 dana opsade olimpijskoga grada – heroja. Ni jedne minute od 6. travnja 1992. do veljače 1996. godine.


Sarajevo, 6.4.2012. (FOTO: Depo)

Neki od nas proživljavali su svoje četiri godine opsade, strahovali u zoru od svakoga novoga svanuća, ne znajući da li će ono donijeti prirodni sumrak i smrknuće, ili će se bliski susret sa smrću dogoditi baš u tom među – vremenu, od praskozorja do sutona. Ili u onome što slijedi, do novoga jutra. Neki smo i ostali, u ratnim godinama, bez svojih najmilijih, pa, ako ništa drugo ne razumijemo, znamo što je gubitak voljenih.

OVO I ONO SARAJEVO: Veliki se grad smjestio uz Miljacku i u njemu nema, niti može biti – jedno Sarajevo

20 GODINA KAKO JE POČEO KAOS: Sjetimo se Sarajeva i zadnjih dana kad se vjerovalo da neće komšija na komšiju

TITO U RATU: Gdje je sve Strašni u opustošenom Sarajevu pronalazio simbole koji su u ratu izgubili svako značenje

SARAJEVSKA CRVENA LINIJA: Evo kako danas izgleda Sarajevo kojim je 'potekla rijeka' praznih crvenih stolica

Mnogi nismo bili u Sarajevu ni svih ovih 16 godina poslije. Pamtimo grad prije rata i možda, nesvjesno, želimo zadržati to sjećanje. Malo vjerujemo onima što obiđu grad i kažu: kao da se ništa nije promijenilo … da, kao …


Sarajevo, 6.4.2012. (FOTO: Depo)

Čitam da je danas, na 20. godišnjicu početka opsade, grad razvijen u „Sarajevsku crvenu liniju“. Koju čini 11.541 prazna stolica crvene boje, od kojih je 1.601 mala stolica, dječja. Da na svaku praznu stolicu zasjedne sjećanje i uspomena na poginule u te četiri godine. Mrtvi sjede. Preživjeli hodaju, jer  je saobraćaj u gradu prekinut na 28 sati.

U mom vrtu cvjeta plavi cvijet nezaboravak. Primi, drago mi Sarajevo, po jedan cvijet za svaku praznu stolicu. Na onu dječju dodajem i šatirane tulipane, zumbule, narcise, prve pupoljke jorgovana i kalikantusa, prve listove ruža, crvene božure koji se tek oblikuju, karanfile koji će se kasnije rascvjetati. Drugi će dodati još cvijeća. Od nas koji nismo ni danas u Sarajevu, ali, željeli bismo biti i pogledom pozdraviti svaku praznu stolicu.

Lupiga.Com