OPET PROTJERUJU SIMBOLE NAŠEG DJETINJSTVA: Ne dirajte Djeda Mraza i prestanite nas dijeliti

Adnan Terzić

28. prosinca 2011.

OPET PROTJERUJU SIMBOLE NAŠEG DJETINJSTVA: Ne dirajte Djeda Mraza i prestanite nas dijeliti

Djed Mraz je muslimanima potureni simbol, nametnut u vrijeme jednoumlja i neslobode. On je obični kršćanski svetac. Ignorirajte ga, jer nije poznat u tradiciji Bošnjaka. Ako dopustite da ta spodoba dariva vašu djecu završit ćete u džehenemu (paklu). Zaključci su to fetve Islamske zajednice BiH o pitanju debeljuce koji nam je uveseljavao djetinjstvo i nastavak kampanje započete još kad je Alija Izetbegović za Novu Godinu rekao da to nije 'naš praznik', a nastavljene protjerivanjem Djeda Mraza iz sarajevskih vrtića. Sljedeći potez morao bi biti taj da se pozove na linčovanje onog ko se drzne obući u crvenu halju, jer ne bi smjela djeca u ovoj zemlji imati ništa zajedničko. Bolje je to odmah u startu podijeliti

Nema tome dugo pozivalo se muslimane u Bosni i Hercegovini da svojim susjedima i komšijama, ako je ostao kakav takav, ne čestitaju Božić. Istovremeno je krenula i inicijativa da se ne slavi Nova Godina, a već nekoliko godina za redom traje propaganda protiv Djeda Mraza, kojeg islamski stručnjaci prokazuju kao prikrivenog katoličkog svetca – Svetog Nikolu. Takva kampanja traje i ove godine, širenjem stava Fetva-emina da je Bošnjacima Djed Mraz poturen i da ne bi trebao darivati njihovu djecu, jer to nema veze sa islamskom tradicijom.


"Slušaj sine, pređi ti na kršćanstvo"

Još tamo neke 1996. godine protiv Djeda Mraza ustao je predsjednik Stranke demokratske akcije, Alija Izetbegović. „To nije naš praznik“, objavio je tada javnosti, saopštivši i da muslimani ne treba da slave Novu Godinu. Do danas traju napadi i na Djeda Mraza, lika kojem su se muslimanska djeca godinama veselila kao nikome. Poseban uspjeh ovaj naum je polučio u sarajevskim vrtićima, odakle ga je prije tri godine protjerala direktorica Arzija Mahmutović. Djecu je te godine pozdravio sasvim novi lik „Teta Nova Godina“, jer ako je Djed Mraz nametnut, onda to Teta Nova Godina u ovom slučaju sigurno nije. Džaba su se roditelji pjenili, potpisivali peticije za povratak Djeda Mraza u vrtiće, poslušnica Islamske zajednice, Arzija, ostala je neumoljiva. Džaba su i majke s djecom obilazile čaršiju ne bi li djecu uslikali sa sjedobradim likom obučenim u crveno. Nisu pomogli ni protesti u centru Sarajeva, gdje se mahalo transparentima „Vratite nam Djeda Mraza“. Sekularizam je očito u Bosni i Hercegovini nepoznata kategorija, dok glavnu riječ vode vjerske vođe, a u Sarajevu je to isključivo reis Mustafa Cerić koji pošto poto želi da se homogenizira jednonacionalno i jednovjersko tijelo. Poslušnicima je, da sumiramo, važnije insistiranje da je nepostojanje Djeda Mraza u kulturi i tradiciji bošnjačkog naroda, nego veličanstvena sreća na licima djece kada dobiju paketiće od „debeljka“ i to što će im, kada odrastu, fotografije s njim biti nešto zaista posebno.


Velika skupina nametnutih nam spodoba. Bolje Teta Nova Godina nego ovi pogani.

Uredno Islamska zajednica iz godine u godinu, a bojimo se da je to nešto što garantovano u konačnici donosi uspjeh, izdaje fetvu u kojoj se praktički osuđuju oni koji će svojoj djeci dopustiti da ih dariva Djeda Mraz. Ne znamo je li u zadnje vrijeme bilo fetve u kojoj se ustalo protiv alkohola ili prežderavanja u novogodišnjim danima, što je također običaj sasvim suprotan islamskom nauku, ali fetva o Djeda Mrazu, ili ne daj bože Božić Bati, je tu. Objavljivanje fetve, odnosno zakonske izjave u islamu, obrazloženo je velikim brojem pitanja građana, koji su se navodno interesovali koji je islamski stav o, pazi sad, „takozvanom Djeda Mrazu“. Zanimalo je, kažu, Bošnjake, kako se musliman treba postaviti naspram tog fenomena. Odgovorio je Fetva-emin Enes Ljevaković.


Ovakvi stavovi u budućnosti će rađati nove junake poput Mevlida. Možemo samo čekati kad će neko zapucati po Djeda Mrazu.

„Djeda Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao 'Sveti Nikola'. Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari nametnu, Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje, također, povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s., zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja“, piše Ljevaković, a fetva je uredno objavljena na web stranicama Islamske zajednice. Potom Fetva-emin objašnjava da spomenuta svetkovina i njen simbol nisu niti poznati niti priznati u tradiciji Bošnjaka, što nas tjera da se upitamo odakle onda toliki broj pitanja Bošnjaka o Djeda Mrazu, kad islamski stručnjak kaže da taj simbol Bošnjacima uopšte nije poznat.

UPLAŠENI OD DJEDA MRAZA 2011: Ho, ho, hodi u k.... krasni

TERORA PREKO GLAVE: Ja sam islamofob!

Je li Fatmir Alispahić peder? by Boris Dežulović

Vapaj iz Ljubljane: ne mogu više da podnesem primitivizam koji bestidno diše iz moje domovine

Međutim, ima odgovora i na tu zamjerku. „Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati“, zavapio je Fetva-emin i udario po jednoumlju, koje opšte je poznato, Bosni i Hercegovini nikakvog dobra nije donijelo. Na sami kraj fetve nadvila se zloguka prijetnja, jer neposlušnicima u pitanje dolazi odlazak u dženet (raj). „Pravo je svakog pojedinca i porodice da po vlastitoj savjesti i izboru prihvate ili ne prihvate spomenute simbole, ali je prema islamskom učenju svako i odgovaran za vlastiti izbor i postupke. Uzvišeni u Kur'anu kaže: 'Svaki je čovjek odgovoran za ono što je uradio'. (El-Muddessir,38). Poslanik a.s. u jednom hadisu naglašava: 'Svako od vas je čuvar/pastir i bit će odgovoran za ono što mu je povjereno'“, zaključuje Ljevaković svoju fetvu, prema kojoj, čini nam se, nema previše izbora – ili ignoriraj Djeda Mraza ili ćeš u džehenem (pakao).


Mališani koji su briznuli u plač kada im je Djed Mraz održao misu prilikom darivanja

Eto, tako je govorila Islamska zajednica, koja na našetavanje Djeda Mraza gleda kao na pokušaj da se on, kao kršćanski simbol, muslimanima poturi kao neutralan lik. Jasno, jer dobro je poznato da Djeda Mraz zajedno s poklonima dijeli i katoličke kalendare te svakom djetetu održi po nekoliko misa i sve u svemu zatruje ga dovoljno za čitav život, a sve zarad kesice bombona, pokoje čokolade, lutke ili autića. Smutljivac, jakako, služi samo kako bi muslimane preveo na kršćanstvo. Sljedeći potez nauka morao bi biti taj da se pozove na linčovanje svakog onog ko se drzne obući u crvenu halju, okačiti bijelu bradu i staviti naočale na glavu (jer možda su i naočale protivne islamskom nauku). Ne bi smjela jadna djeca u ovoj zemlji imati ništa zajedničko, pa ni nekog lika iz bajki. Bolje je to odmah u startu podijeliti, a vi roditelji slobodno svojoj djeci oduzmite radost Djeda Mraza i ne dopustite da im Nova Godina išta znači.

Lupiga.Com