TITO U RATU: Gdje je sve Strašni u opustošenom Sarajevu pronalazio simbole koji su u ratu izgubili svako značenje

Adnan Terzić

4. travnja 2012.

TITO U RATU: Gdje je sve Strašni u opustošenom Sarajevu pronalazio simbole koji su u ratu izgubili svako značenje

Nijemo je Tito sa sarajevskih zidova promatrao što se događa gradu koji je nedugo prije bio oličenje njegovog bratstva i jedinstva, a u kojem je 1992. godine ono ugušeno u krvi. Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni ga je u opustošenom Sarajevu pronalazio na ulicama, u napuštenim mesnicama, s razbijenim okvirima i poprskanog krvlju. Seriju tih ratnih fotografija nazvao je „Tito in War“, a objavljujemo ih tek kao jedan od priloga Lupige povodom 20 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini

Gotovo da prije ovog posljednjeg rata nije bilo objekta u Bosni i Hercegovini s čijeg zida vas ne bi promatrao Josip Broz Tito. Njegove uokvirene fotografije visjele su doslovce na svakom ćošku i bile obavezan interijerski dekor, a onda je došao rat i do tad neupitni simboli izgubili su gotovo svako značenje. To ćete najbolje vidjeti u seriji fotografija sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog koji je u Sarajevu, tijekom opsade, svojim objektivom fokusirao Titove fotografije u opustošenom gradu.

O SARAJEVU NEKADA: Tad se moglo vidjeti pet ljudi s nadimcima i nije se niko obazirao koje su nacije i kako se zovu

ARHEOLOGIJA JEDNE ERE: Pogledajte najdojmljivija komunistička zdanja istočne Europe

ZABORAVLJENA POVIJEST: Nekada važna remekdjela, simboli kojih se danas svi stide

Pomalo nadrealno, čak i sablasno djeluju njegovi radovi, koje ćemo vam predstaviti na ovom mjestu. Riječ je o seriji od deset fotografija nazvanih „Tito in War”. Dakle, ne radi se tu o Drugom svjetskom ratu, što bi neki mogli zaključiti iz naslova, nego o krvoproliću koje je prije gotovo točno 20 godina započelo u Bosni i Hercegovini, a koje je gdje je stigao bilježio Strašni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lupiga.Com