Ne jeftino, nego džabe

Ivor Car

16. siječnja 2003.

Ne jeftino, nego džabe

Svi znamo za Ryanair, najjeftinijeg avioprijevoznika. Znamo i za razloge njegove urnebesne jeftinoće, isto kao što znamo da se spominjalo kako će njihov boinzi slijetati i u Hrvatsku. No, znate li kako ste do danas u ponoć mogli rezervirati jednu od 100 000 besplatnih karata za njihove letove iz talijanskog Bergama?
Irska zrakoplovna tvrtka Ryanair nastavlja sa iznenađenjima zbog kojih će ih sve europske kolege još više mrziti, jer kako kažu, ti Irci imaju bezobrazno niske cijene. Svi znate foru: jeftini su jer lete s malih europskih aerodroma od kojih traže velike popuste na aerodromske pristojbe, ne poslužuju hranu u avionima, nemaju prodajnih mjesta, karte se rezerviraju telefonski ili on-line, i što je najvažnije nisu kamikaze i ne nestaju u Bermudskom trokutu. No, ovaj put Ryanair se odlučio ponuditi nešto sasvim novo, letove koji uopće nemaju cijenu, odnosno koji su besplatni. Ne baš potpuno besplatni, ali svakako budzašto, jer koštaju cijelih 0,01 euro. Ponuda vrijedi samo za one koji se odluče letjeti s ovom tvrtkom iz talijanskog Bergama, i to u razdoblju od 28. siječnja do 31. ožujka. Jedini uvjeti su uspjeti rezervirati kartu do ponoći 16. ovog mjeseca, odnosno danas, te uplatiti aerodromske pristojbe u iznosu od nekih 10 eura. Na "specijalnoj" ponudi našlo se točno 100 000 karata, a iz Bergama s Ryanairom možete odletjeti na zgodna mjesta, i to redom: Barcelona, Bruxelles, Frankfurt, Hamburg, London i Pariz. Na site-u www.ryanair.com možete pronaći ponudu još nekih drugih letova, a po jeftinoći i atraktivnosti mi izdvajamo ova, nama najbolja tri:
Frankfurt - Barcelona 20,99 eura
Dublin - Pariz 18,99 eura
Frankfurt - Rim 30,99 eura
Prije nekih par mjeseci hrvatskim medijima kolala je vijest kako se Ryanair zanima za letove do nekih hrvatskih gradova, točnije Irci bi letjeli do Pule, Zadra, Rijeke i Osijeka. No, od toga ništa, jer čak i da su kojim slučajem hrvatske vlasti zainteresirane za ovaj pothvat, pitanje je bi li direktori dotičnih paučinom obavijenih aerodroma pristali na takvo što i što bi na to rekao naš nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, ali svejedno je, jer Hrvatska nije članica EU, pa tako ni nije potpisnica sporazuma o zračnom prometu, što će reći da za sada ništa od letenja u Europu. Najbliži gradovi iz kojih Hrvati mogu letjeti u avionima urnebesno jeftinih Iraca su Graz, Trst, Ancona i Klagenfurt, ali na žalost svih zainteresiranih iz ovih gradova može se doći samo do Londona. A baš bi bilo dobro jedan dan sjesti na avion ujutro, skoknuti na kavu u Irsku i vratiti se doma na ručak, a sve za nekih stotinjak kuna.