Zatvara li se Butmir?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Zatvara li se Butmir?

Dok Air Bosna proširuje asortiman svojih aviona, tako što potpisuje ugovor o iznajmljivanju jednog švedskog aviona, čini se kako bi sarajevski aerodrom mogao biti zatvoren i to samo za nepunih šest mjeseci. Najviše će mi biti žao, ukoliko ga zatvore, to što neću moći popiti onu jeftinu pivu, za samo 4 marke.

Prije nekoliko dana imao sam priliku vidjeti sarajevski aerodrom, Butmir, po prvi puta nakon rata i ostao sam iznenađen. Aerodrom izgleda odlično i više je nego prometan. No, ipak Butmir ima dva problema, prvi taj što je premalen, a drugi i još važniji, taj što njime upravlja SFOR.
Čini se kako bi upravo zbog ovog drugog problema sarajevski aerodrom mogao biti i zatvoren. Iako se to vjerojatno nikada neće dogoditi, zamjenik Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Donald Hays, zaprijetio je kako će aerodrom zatvoriti za komercijalni promet u siječnju 2003. godine. Kako je Donald dobričina, upozorio je bosanskohercegovačke vlasti na način kojim to mogu spriječiti, a to je da pod hitno moraju poduzeti učinkovite mjere kojima će preuzeti ovlasti od SFOR-a, koji trenutno upravlja ne samo onim vojnim, već i civilnim dijelom poslova vezanih uz zračni promet. Problem ne leži u sforovcima, jer oni će se već početkom slijedećeg mjeseca početi povlačiti s Butmira, već u civilnim vlastima koje još uvijek nisu poduzele nikakve mjere u preuzimanju zračnih poslova. Ono što su donijeli sa sobom  sforovci će i odnijeti, pri čemu je svakako najvažniji aerodromski radar u Sarajevu.
Mnogi razlog u nespremnosti vlasti za preuzimanjem zračnih poslova vide u samom načinu na koji je ustrojena bosanska Agencija za civilno zrakoplovstvo (ACA). Naime, kako sve ide po onome standardnom ključu, tako i ACA ima tri direktora koji se neprestano izmjenjuju. Strukturalnu promjenu ACA-e zatražila je i Donaldova firma, Ured Visokog predstavnika, poznatija kao OHR.
Sporazum između SFOR-a i BiH vlasti potpisan je tek prije nekoliko dana, a za prvu stvar predviđa procjenu stanja svih aerodromskih i carinskih objekata, ali tek u kolovozu ove godine. U srpnju je pak planirano preuzimanje vatrogasne zaštite i prve pomoći koju su do sada obavljali sforovci.
Inače aerodrom je otvoren za promet 1969. godine, pod službenim imenom "Sarajevo-Ilidža" i raspolagao je s pistom dugom 2 400 metara. Uoči Olimpijade 1984. Butmir je renoviran, kako bi u sjaju mogao dočekati brojne jugoslavenske goste. Za vrijeme te Olimpijade, bilježi se i rekordan broj letova, između 50 i 70 dnevno, a dan nakon završetka Olimpijade i rekord po broju otpremljenih putnika, 12 000. Od početka ratnih zbivanja Butmir je pod kontrolom JNA, koja odnosi svu opremu. No, vrlo brzo aerodrom preuzimaju francuske jedinice UNPROFOR-a (lipanj 1992.) i on postaje glavna ruta snabdijevanja opkoljenog grada. 1996. Butmir je opet otvoren uz pomoć donacijske opreme, a zanimljivo je kako je prvi let obavila Croatia Airlanes, za Zagreb.