Slijetanje na kolumbijski način

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Slijetanje na kolumbijski način

O Kolumbiji smo već pisali, ali nas novi razvoj situacije vraća tamo. Mirovni pregovori traju par godina, a da to niko nije ni primijetio. U zrak su letjeli naftovodi, avioni, političari... Nakon par godina problema muž i žena se rastave. Političari se zarate, a djeca potuku. A tu su negdje novinari da nas o svemu tome izvijeste. Kasnije se javi pisci pa sve opet ovjekovječe. Romansirano.
Kolumbijski predsjednik Andres Pastrana je sinoć prekinuo trogodišnje pregovore s pobunjenicima marksističkih nazora. Povod je bila jučerašnja skroz spektakularna otmica oporbenog senatora iz komercijalnog zrakoplova na letu iz provincije za Bogotu. Zrakoplov je otet i prisilno spušten negdje na autocestu u unutrašnjosti. Tu ih je, kako kažu oni koji su vidjeli, dočekalo pedesetak gerilaca koji su se s otmičarima uputili u vozilima prema sigurnosnoj zoni. U bijegu su onemogućavanja potjere i zabave radi digli jedan od mostova. Ali u zrak, pa je onda pao u vodu.
Oteti senator Gechen Turbay dolazi iz jedne od uglednijih kolumbijskih političkih obitelji, čiji su članovi i u prošlosti već bili žrtvama ubojstava i otmica od strane FARC-a, najjače marksističke gerilske skupine koja kontrolira onu sigurnosnu zonu. Otmicu je Pastrana komentirao riječima kako je to ‘kap koja je prelila čašu strpljenja i digniteta kolumbijskog naroda’.
Od svog dolaska na vlast prije tri godine, Pastrana veći dio vremena pokušava od pobunjenika napraviti mirne porezne obveznike. Tako im je u sklopu pregovora u centralnoj Kolumbiji prepustio vlast u sigurnosnoj zoni veličine Švicarske. Kako se ipak radi o pobunjenicima koji su neodgovorniji od male djece, Pastrani su već par puta pucali živci. Do prekida pregovora i vojne akcije je već gotovo došlo u siječnju kada je gerila par sati prije isteka ultimatuma pristala ponovo sjesti za pregovarački stol. A kakve je koristi i napretka od toga bilo, vidite po ovoj vijesti.
U siječnju je Pastrana zaustavio vojsku dajući mirovnom procesu još jednu šansu iako cijelo vrijeme pregovora pobunjenici nisu prestajali s otmicama, napadima, političkim ubojstvima i zlostavljanjem životinja.
Jučerašnja Pastranina odluka je došla samo dan nakon što je u obraćanju javnosti pozvao na stvaranje tampon zone između gerilaca FARC-a i jedinica regularne vojske, kao preduvjeta za uspješan razvoj pregovora i potpisivanje mirovnog sporazuma. Potpisivanje mirovnog ugovora je bilo predviđeno za početak travnja, što bi mu valjda došlo dobro na predsjedničkim izborima u svibnju. Sudeći po raspoloženju javnosti koja je ogorčena ponašanjem razmaženih pobunjenika, niti vojna akcija mu neće odmoći.
Kako stvari stoje, ona tampon zona će krvariti.