Odredište Izrael-Palestina

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Odredište Izrael-Palestina

Pogrešna objava pilota francuske kompanije Air France izazvala je burne reakcije putnika na relaciji Pariz-Tel Aviv. Naime, pilot je putnicima najavio kako će avion sletjeti ni manje, ni više nego u Izrael-Palestinu.
Francuska kompanija, Air France, poznata po svojim concordeima, postoji od 1933. godine i jedna je od najjačih na svijetu. Leti na 475 destinacija u više od 110 zemalja. No, jedan njihov zaposlenik sigurno bi nabrojao 111 zemalja u koje Air France leti, jer bi među njih uključio i Palestinu.
Naime, jučer je na letu Air Francea između Pariza i Tel Aviva došlo do žestoke svađe putnika aviona i njegove posade, a sve zbog najave jednog od pilota kako za sat vremena avion slijeće u Izrael-Palestinu. Takva izjava uzrokovala je bijes židovskih putnika, koji su osuli drvlje i kamenje na "neobrazovanu i bezobraznu" posadu. Nakon što je zrakoplov prizemljio na aerodrom Ben Gourion, uprava tog aerodroma imala je posla primajući žalbe iziritiranih putnika. Neki putnici se nisu zaustavili na žalbama upućenima upravi aerodroma, već su podnijeli i pismene žalbe pograničnoj policiji.
Cijela storija prenesena je ministarstvu vanjskih poslova, a neki nagađaju kako će biti podnesena i tužba protiv Air Francea. Zanimljivo je kako jadni pilot koji je i uzrokovao cijelu ovu priču, ovaj put nije prošetao ni Izraelom, ni Palestinom, budući da je i nakon slijetnja ostao u svome avionu.