Leteća neman zbunjuje znanstvenike, a plaši žitelje Aljaske

Feez

21. listopada 2002.

Leteća neman zbunjuje znanstvenike, a plaši žitelje Aljaske

Što to leti iznad Aljaske? Neki kažu avion, neki kažu pretpovijesni leteći gmaz, a neki, pak, tvrde kako se radi o velikom Stellerovom orlu. Što je točno? Ne zna se, ali sigurno je da je ekipa oko Anchoragea uplašena nečim što je veliko i što leti iznad njihovih glava. Stanovnici sela Togiak i Manokotak na Aljasci kunu se u majku da su vidjeli stvora sa rasponom krila većim od 4 metra koji svako malo leti uokolo.
Jedan od stanovnika okolice iz "Života na sjeveru", Moses Couphiak, tvrdi kako je isprva mislio da se radi o manjem avionu.
"Umjesto da se nastavi približavati, naglo je skrenulo u stranu, a tada sam shvatio kako se radi o nekakvom ogromnom letećem stvoru."
Znanstvenici nimalo ne sumnjaju u pojavu leteće nemani, no skeptični su u pogledu veličine i porijekla stvora. Prema njihovim tvrdnjama, ne radi se o nikakvom pretpovijesnom čudovištu ili nečemu sličnome, već o tzv. Stellerovom orlu, koji zna biti težak i do 10 kg, a raspon krila mu je i do 2,5 metara. Ipak, ljudi tvrde kako je "neman" ,mnogo veća nego što ovi podaci tvrde.
"Zaista ne biste voljeli da su vam djeca vani dok to leti uokolo", rekao je pilot koji je zajedno s putnicima nekoliko minuta promatrao letećeg stvora 300-tinjak metara od aviona kojim je upravljao. Phil Schemf i Rob MacDonald iz Ureda za ribe i divljač kažu kako je u zadnjih 50 godina bilo sličnih vijesti, ali se u više od 50 % slučajeva radilo baš o spomenutom orlu. Ipak, što je bilo u ostalih 50% slučajeva, nisu rekli.
A do tada će Aljaščani i dalje gledati veliku stvar na nebu, dok je jednom ne ustrijeli vikend-lovac iz Texasa koji bi baš htio na svoj ranč donijeti jedan veliki pernati trofej.