Imaju pištolje

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Imaju pištolje

Od tragičnih događaja 11. rujna prošle godine, američka javnost je podjeljena po pitanju trebaju li piloti biti naoružani. Kao i javnost podjeljeni su bili i američki političari. Iako je Bushova administracija bila protiv naoružavanja pilota, predstavnički dom jučer je glasao za.
Na raspored američkog Predstavničkog doma napokon je jučer došao zahtjev o kojemu se govori već nekoliko mjeseci. Riječ je o zahtjevu koji je podnio američki sindikat pilota, a koji predviđa mogućnost da američki piloti na komercijalnim letovima budu naoružani. Za ovaj prijedlog glasalo je 310 predstavnika, dok je protivljene izrazilo neočekivano malo zastupnika Predstavničkog doma, njih 113. Usprkos tome što je administracija predsjednika Busha bila protiv ovog zahtjeva, većina u Predstavničkom domu koju imaju republikanci odlučila se pilotima dopustiti nošenje oružja u kokpitu aviona kako bi mogli obraniti svoj avion od eventualnih napada terorista.
Protivljenje naoružavanju pilota izrazili su i predstavnici nekih zrakoplovnih tvrtki koji su zahtjevali od pilota da se koncentriraju samo na svoj posao, a zaštitu prepuste ljudima zaduženim za istu. U Sjedinjenim državama trenutno ima 70 000 pilota.