Harač, rajo, harač!!!

Božidar Alajbegović

1. travnja 2003.

Harač, rajo, harač!!!

Jedna od većih draži na Lupigi (vjerujem ne samo meni) predstavlja praćenje i sudelovanje u polemikama u rubrikama "komentari". Nekako naslućujem da će ovaj moj tekstuljak izazvati mnogo oprečnih mišljenja te će spomenuta rubrika biti dupkom puna, čemu se već unaprijed veselim. Ali moram priznati - ako to izostane veselit ću se još i više (objašnjenje potražite pri kraju teksta)...

Harač, rajo, harač!!! (tko ne prepoznaje citat neka se ponovno prihvati čitanja osnovnoškolske lektire) idealan je citat kojom bih garnirao vijest o novom nametu kojim će nam Vladini dužnosnici vrlo skoro izbiti još kunića iz "prepunih" nam hrvatskih lisnica u izlizanim hrvatskim džepovima. Naime, do mene je doprla vijest kako će uskoro svi ponosni vlasnici prijevoznih konzervi na četiri kotača, koji uživaju u vožnji uz milozvučne tonove (nadam se, izbjegavajući pritom frekvencije Narodnog radija!!!) iz auto -radija taj luksuz godišnje plaćati ni manje ni više nego 17 kn.
Novac time prikupljen usmjeravat će se za unapređivanje elektroničkih medija (sic!!!), obrazloženje je Vlade. Način naplate još nije utvrđen, ali moja je pretpostavka da ćemo tih 1700 lipa keširati prilikom tehničkog pregleda automobila.
Eto, oporbene stranke ovime su dobile povod više za novi krvoločni atak na vladajuću nomenklaturu, a kako stvari stoje, ni novi balvani na cestama ne bi me začudili. Jasno, svaki novi namet podiže krvni tlak osiromašenom puku Lijepe Naše.
Nebrojeni primjeri dokazuju nam kako je pamćenje građana Hrvatske vrlo kratkog vijeka, te je većina ljudi već smetnula s uma kaos i anarhiju koja je vladala hrvatskim gospodarstvom krajem '90.-ih (sveopća nelikvidnost, međusobno neplaćanje između privrednih subjekata, masovne neisplate plaća radnicima i da ne nabrajam dalje) što je novoustoličena vlast ipak koliko - toliko sanirala. Da me krivo ne shvatite - svjestan sam svih mnogobrojnih propusta sadašnje vlasti, ali smatram da je mandat od 4 godine prekratak za popravljanje štete (a time ne mislim samo na gospodarstvo!!!) koju je HDZ 10 godina nanosio i državi i građanima. A boljih kandidata za vlast, nažalost, na vidiku nije. Osim ako niste za to da se bivši vrate i zaustave i ove sitne pomake ...
Eto, izostanu li ogorčena reagiranja u rubrici komentari na određene moje tvrdnje iz ovoga teksta - nitko sretniji od mene, jer će to značiti da:
1. dijelite moje loše mišljenje o Narodnom radiju
2. dijelite moj prijezir prema bivšoj vlasti
3. dijelite moj naivni optimizam u bolje sutra

I evo odmah anketnog pitanja za slijedeći tjedan tipa: da se danas održavaju izbori da li biste svoj glas podarili trenutno vladajućoj koaliciji ili HDZ-u? 

Rubrika komentari vas čeka...