Teška nepravda

Ivor Car

15. siječnja 2003.

Teška nepravda

Najgore je kada vas u životu pogodi teška nepravda, koju nikako ne možete promijeniti. Takva stvar se dogodila jednoj švedskoj striptizeti, kojoj novac utrošen u posao, odnosno u operaciju povećanja grudi, nisu htjeli odbiti od poreza. Bez obzira što dotična dama posjeduje prave argumente, porezne krvopije ne opraštaju.
Odbit će mi se od poreza - česta je misao kod hrvatskih poduzetnika, koji osim što "ulažu" u tvrtku i posao, sponzoriraju sve i svašta, daju stipendije svojim kćerima i sinovima studentima, kupuju nove automobile svake godine, samo kako bi se platilo što manje poreza. No, jednoj Šveđanki odbitak od poreza nije pošao za rukom. Riječ je o, za medije, anonimnoj striptizeti koja je tražila povrat poreza za operaciju povećanja grudi, a ta refundacija joj je odbijena. Zašto, pitala se ona, kada sam ja tom operacijom uložila novac u svoj posao. Upravo tako, investicija je investicija. Pitanje je zbog čega država ne tretira jednako striptizetu koja poveća grudi i poljoprivrednika koji kupuje sjeme neke nove poljoprivredne kulture. Zbog sličnih argumenata 25-godišnja striptizeta se odlučila na borbu protiv švedskog pravnog sistema, odnosno protiv poreznih krvopija,  i tu borbu, koja je trajala tri godine, je izgubila. Štokholmski sud odlučio je kako 25 000 kruna (oko 3 000 eura), koliko je stajala sporna operacija grudi, ne može biti oduzeta od njenog poreza za 1998. godinu, bez obzira na to što su striptizeti veličina i oblik njenih grudi od presudne važnosti u zarađivanju kruha. Kako kažu, operacija nije bila poslovnog, već osobnog karaktera.
Odvjetnik tužiteljice, izjavio je kako još ne zna da li će njegova klijentica uložiti žalbu na ovu presudu, ali je izjavio kako se sud prema njoj ponašao sasvim nekorektno i to samo zbog njene profesije. Izjavio je i kako se drugim umjetnicima, uključujući i operne pjevače i plesače, od poreza odbijaju kirurške operacije, bez obzira jesu li one izvedne u privatnom ili poslovnom "aranžmanu".
Sličnu "striptizetsku" žalbu odbili su prije dvije godine, švedski susjedi Danci.