Rat na HRT-u završen, za sada

Ivor Car

6. rujna 2002.

Rat na HRT-u završen, za sada

Saga na HRT-u jučer je dobila svoj epilog, no jasno nam je kako je time završena samo jedna od mnogobrojnih epizoda, dok novim epizodama za sada nepoznatog sadržaja snimanje tek predstoji. Završilo je tako što je Miroslav Mikuljan uz brojne optužbe, koje po svom karakteru prelaze u kriminalne radnje, maknut sa svog radnog mjesta. Sve se to dogodilo na pravi hrvatski način, s puno žući, rasprave, prepucavanja i s jednim velikim upitnikom na kraju.
Sukobi ili ukoliko je nekome draži izraz previranja u HRT-u eskalirala su na jučerašnjoj sjednici Vijeća Hrvatske radiotelevizije. Glavna stvar oko koje su se odvijale i najžešće rasprave je sudbina dosadašnjeg urednika Povijesno-dokumentarnog programa Miroslava Mikuljana. Iz samog epiteta "dosadašnji" možete zaključiti kako je rasprava na kraju završila. Ukoliko netko ipak nije zaključio, reći ćemo kako je Mikuljan razriješen dužnosti i to na prijedlog glavne urednice HTV-a Jasne Ulage Valić. Od sada će nam umjesto njega tim dijelom programa dirigirati njegov dosadašnji zamjenik, mladi dokumentarist Miro Branković.
Jasna je svoj prijedlog obrazložila činjenicom kako Mikuljan ne uživa njeno profesionalno povjerenje, pa dalje kaže: "Njegov koncept povijesno dokumentarnog programa nije sukladan 
potrebama javne televizije i ne osigurava ni modernizaciju tog programa
". A kako je to Mikuljan izgubio njeno povjerenje? Tako što je primjerice u dvije emisije iz dokumentarnog serijala "Tajne uspješnih" dopustio neplaćeno reklamiranje nekih privatnih tvrtki, čime je HRT izgubila oko 270 000 kunića. Slična stvar dogodila se i u ciklusu emisija "Kultura življenja". Među grijesima spomenut je i slučaj s filmskog festivala u Cannesu kada je došlo do pokušaja prodaje filma koji uopće nije u vlasništvu HTV-a. Kako to ne bi bilo sve Mikuljanu se na dušu stavlja i neuvrštavanje filma "Prvi hrvatski redarstvenik" u televizijski program na Dan domovinske zahvalnosti, iako je prikazivanje filma bilo dogovoreno s braniteljskim udrugama.
Svoju teoriju o lošim marketinškim potezima Jasna je potkrijepila nalazima HRT-ovog povjerenstva koje je za zadatak imalo utvrditi ima li marketinških elemenata u pojedinim HTV-ovim emisijama. Povjerenstvo je utvrdilo kako su osim Mikuljanovog slučaja zabilježeni slični marketinški propusti i kod urednika emisija "Brisani prostor" i "Pola ure kulture".  Dolazimo do zaključka da ukoliko su sve ove optužbe točne Mikuljan bi se trebao umjesto na televiziji, smjestiti u zatvoru. On se pak na sjednici ogradio od svih ovih optužbi, te je zatražio nastavak radnog odnosa uz obrazloženje kako razlog za smjenu nije njegov rad. Dodao je i to kako je javnost na njegovoj strani, kao i to da je kvalitetu dokumentarnog programa do sada hvalilo i samo Vijeće. Vijeće se složilo s ovom zadnjom tvrdnjom, što ipak nije promijenilo njegovu odluku.
Manji dio članova Vijeća podržao je Mikuljana, ustvrdivši kako je cijela stvar posljedica medijskih i političkih pritisaka, koje je zamijesio nitko drugi doli intelektualac i povjesničar Ivo Goldstein. Podsjetimo kako je Ivo u svibnju ove godine dao ostavku u Vijeću sve dok se Mikuljana ne razriješi dužnosti. Ipak mudri Ivo se u međuvremenu predomislio i povukao svoju ostavku, nastavivši drukati za Mikuljanovu smjenu. Njegovi razlozi za ovu priču nisu ni bitni.
Od 17 članova Vijeća, njih 10 glasalo je za smjenu Mikuljana, rekavši kako su izabravši Jasnu za bossa njoj dali i mogućnost da sama bira svoje urednike. Izjave ovih osoba sa fotografija, kao i drugih aktera ove vijesti možete poslušati u streamingu na HRT-ovoj web stranici.
Kako se ovo Vijeće nije bavilo samo Mikuljanom dokaz su i neke pretumbacije. Tako je Goran Milić izabran na upražnjeno mjesto urednika Programa kontakt i političkih emisija. Domagoj Božidar Burić razriješen je s dužnosti urednika Znanstvenog i obrazovnog programa i odmah izabran za odgovornog urednika Programske jedinice za kulturu, znanost i obrazovanje. Na njegovo staro mjesto postavljena je Marija Vuković-Siriščević.
Pitamo se samo hoće li ovoliko tumbanje na ovim uredničkim i inim pozicijama, opravdati onih 55 kuna koje svaki mjesec plaćamo njihovim inkasatorima, odnosno da li će napokon program postati bolji i kvalitetniji. Što reće onaj jedan: "Malo više repriza."! A svom inkasatoru ovim putem poručujem: "Ne zvoni mi više k'o luđak!".