Hadersfild - priča o paklu devedesetih

Svjetlana Zorić

30. siječnja 2007.

Hadersfild - priča o paklu devedesetih

Iz novina smo saznali da su sva gostovanja Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih, rasprodana, i da ulaznica za predstave "Šine", "Skakavci" i "Hadersfild" više nema, no mi smo se ipak potrudili i pronašli ulaznice za komad "Hadersfild", priču o paklu devedesetih. Trud se, vjerujte, itekako isplatio

Ovu priču o tridesetogodišnjacima ispričala nam je odlična glumačka ekipa. Istaknutije uloge tumače Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Vojin Cvetković, Tijana Mladenović, Josif Tatić i Damjan Kecojević. Scenografija diskretno, ali vrlo upečatljivo, evocira pakao devedesetih godina sad već prošlog stoljeća; godine koje su progutale bezbroj dragih ljudi i uništile mnoštvo lijepih uspomena.

"Hadersfild" tematizira probleme 30+ generacije, ponajprije preko dijaloga oca (Josif Tatić) sa sinom Rašom (Goran Šušljik), piščevim alter egom. Otac je umirovljenik s teškim problemom alkoholizma, a upoznajemo ga kada zbog pića već rasprodaje predmete iz kuće. Raša se pak bavi davanjem instrukcija srednjoškolki, glumi je Tijana Mladenović.

Odlični Nebojša Glogovac utjelovio je prvog susjeda Ivana koji glavne likove učestalo pohodi u svako doba dana i noći, predstavljajući stanovitu metaforu svih koji su predosjetili i možda upozoravali na nadolazeće užase devedesetih; glasove što su ih drugi odbijali čuti. Jedino Raša i majka pokazuju razumijevanje za susjeda.

Rašinu svakodnevnicu ispunjenu dokonim druženjem sa srednjoškolkom, susjedom te povremeno s pijanim ocem, razbija neuobičajeni telefonski poziv od starog prijatelja Igora. Igor, koji već jedanaest godina živi i radi u Engleskoj iznenada odlučuje posjetiti starog prijatelja te dolazi u pratnji kompanjona Duleta (glume ih Vojin Cvetković i Damjan Kecojević).

Rašin prijatelj precizno će dočarati sudbinu onih koje je neki čudan splet okolnosti, sretni slučaj ili višak pameti spasio iz krvavog balkanskog grotla. S iznenadnim dolaskom iseljeničkog para započet će "žurka". No, na vašu žalost, nećemo vam odati sve. Morat ćete se sami potruditi kako bi negdje ipak ugrabili priliku i pogledali ovaj iznimni kazališni komad koji nikoga od ZKM-ove publike nije ostavio ravnodušnim.

Ipak, imamo i jednu utjehu za one koji baš neće biti u mogućnosti pogledati "Hadersfild". Naime, po istoimenom tekstu Uglješe Šajtinca početkom rujna prošle godine pala je i prva klapa dugometražnog filma.