"Kad muzičari šokiraju" za početak FONA-e

Božidar Alajbegović

21. rujna 2005.

"Kad muzičari šokiraju" za početak FONA-e

'Ako niste spremni za brojne eksplicitne scene i otvorene emocije koje slijede bolje ne gledajte ovaj film.' upozoravajuće su riječi upućene potencijalnim gledateljima filma 'Kad muzičari šokiraju', domaćeg dokumentarca s pričama iz povijesti hrvatske popularne glazbe, a čijom će premijerom, u riječkom 'Palachu' u četvrtak u 19 sati, biti otvoren centralni dio Festivala nove umjetnosti-FONA

Film 'Kad muzičari šokiraju' nastao je 2005. godine i sastoji se od dva dijela u trajanju od po 52 minute. Svaki dio sadrži 14 priča (prosječne duljine oko 3,5 minuta) iz povijesti hrvatske popularne glazbe koje su svojevremeno izazvale najveću pažnju javnosti i koje se zbog svog sadržaja i glavnih protagonista ne mogu drugačije nazvati nego šokantne.

Ponekad su u pitanju pažljivo planirani šokantni potezi kako bi privukli pažnju publike, a ponekad je adrenalin rock'n'rolla i smjesa raznih opijata govorio umjesto samih muzičara. Drugim riječima u pitanju su priče iz novije hrvatske povijesti koje su iza sebe ostavile trag. Autori namjerno nisu birali priče koje su se dogodile u backstageu, jer takvih ima na tisuće već je napravljen odabir među pričama koje su mediji popratili na sebi primjeren način te im je posebno drago što su sami protagonisti otvoreno rekli par riječi (a kamera to zabilježila) o samim događajima.

U filmu se pojavljuju ili se spominju mnogobrojni riječki sudionici rock scene: Zoff, Koraljko Pasarić, Kiko, Bojan Musćet, Predrag Kraljević Kralj, Zule, Mrle, Prlja, Urban, Nikola Cvjetović ... Odnosno grupe Grč, Let 3, Termiti, Urban & 4, VIA Viktor Kunst ...

Na početku filma pojavljuje se i posebno upozorenje koje glasi:

'Film Kad muzičari šokiraju sadrži scene: nasilja, seksa, pornografije, psovanja, rezanja mrtvih i maltretiranja živih životinja, alkoholizma, narkomanskih ispada, samoranjavanja, podrivanja državnog sistema, otpora prema agresiji, pokazivanja spolovila, policijske brutalnosti, scenskih ekscesa, javnih blamaža, kriminalnih radnji, pantomimičarskih vulgarnosti.

Također sadrži i otvorene primjere bahatosti, lucidnosti, ljubomore, osvetoljubivosti, stranačkih ideologija, političkih provokacija, lažne skromnosti, egoizma, aljkavosti, nekolegijalnosti, izrugivanja, agresivnosti.

Ako niste spremni za nabrojane eksplicitne scene i otvorene emocije koje slijede bolje ne gledajte ovaj film.'

Autor & redatelj - Dubravko Jagatić
Producent - Siniša David
Snimatelj - Jasenko Rasol
Montaža - Iva Kraljević
Autor glazbe - No Name No Fame
Špica & Jinglovi - Rootylicious
Dizajn zvuka - Vjeran Šalamon
Tonsko snimanje i obrada vokala/offa - Sven Delač
Pravna savjetnica - Kristina Delfin
Narator - Alen Balen


Nakon projekcije spomenutog filma Festival nove umjetnosti FONA nastavlja se video projekcijama te izložbom fotografija teatrologa, performera i video umjetnika Andreja Mirčeva koji će predavanjem predstaviti svoj rad i pokušati objasniti motive i ishodišta svojih umjetničkih aktivnosti.

Andrej Mirčev rođen je 1979. u Osijeku. 1997. god. započinje studij filozofije u Beogradu, ali se slijedeće godine seli u Rijeku gdje nastavlja studiranje. Diplomskim radom "Analiza političkih i religijskih simbola u performansima Josehpa Beuysa" diplomirao je na filozofiji i povijesti. Nedavno je diplomirao i iz teatrologije na temu feminističkog i materijalističkog tijela u radovima Marine Abramović. Od 1999. skupa s umjetničkom skupinom Oberyu (koja sada djeluje pod nazivom k.o.) bavi se performansom i produkcijom videa za različite predstave. Do sada izlagao i učestvovao na više skupnih izložbi te ostvario dvije samostalne izložbu. Također, kritike i teorijski radovi objavljivani su mu u časopisima Frakcija, Tema, Zarez, Čemu i Remont, TkH, a 2004. god. učestvovao je na Međunarodnom Teatrološkom simpoziju održanom u sklopu 38. Bitefa.

2005. na Danima hrvatskog filma prikazan je njegov film (koprodukcija s Boris Kadinom) Sanatorij panoptikum. Osobit interes u svom teorijskom radu, Andrej Mirčev pronalazi u interdisciplinarnom bavljenju problemima suvremene umjetnosti, u rasponu od fotografije i novih medija do suvremenih teorija kazališta i hibridnih formi izvedbe. Živi i radi u Osijeku.

O daljnjim kulturnim događanjima koji će se u sklopu Festivala nove umjetnosti FONA održavati u riječkom MMC 'Palach' te bivšoj tvornici papira Hartera u Rijeci, obavještavat ćemo vas na vrijeme.