Ovoga tjedna kreće 'Queer Cooltura'

Ivor Car

5. rujna 2005.

Ovoga tjedna kreće 'Queer Cooltura'

Riječkom manifestacijom 'Queer Cooltura' ove godine dominirat će japanski umjetnici. Uz nekoliko filmova iz zemlje izlazećeg sunca, riječkoj publici će se ovoga tjedna predstaviti Takao Kawaguchi s predstavom u kojoj se pita koliko će još puta zakucati njegovo srce, dok njegov sunarodnjak Yamakawa putem elektronskog stetoskopa gledateljima izlaže otkucaje svoga srca koji će ovisiti o intenzitetu njegova pjevanja

Od 8. do 10. rujna ove godine (što će reći od četvrtka do subote) u Rijeci se u organizaciji udruga "Drugo more" i "Domino" održava manifestacija pod imenom "Queer Cooltura", prilikom čega će se u kvarnerskoj metropoli dogoditi par vrlo zanimljivih stvari.

U četvrtak će se u Kulturnom centru Kalvarija u 20 sati riječkoj publici predstaviti Takao Kawaguchi, i to performansom "D.D.D." (ime za zvuk kojim Japanci označavaju puls srca). Ovaj Japanac u spomenutoj će se predstavi pitati koliko će još puta njegovo srce zakucati prije negoli stane, dok će njegov sunarodnjak Fuyuki Yamakawa, inače prvak u tradicionalnom dvotonskom grlenom pjevanju (Khoomei) za koju se koristi poseban sustav disanja, putem elektronskog stetoskopa gledateljima izložiti otkucaje svoga srca koji će ovisiti o intenzitetu njegova pjevanja.

Dan kasnije, u 18 sati, dvoranu Filodrammaticae pohodit će francuska kazališna trupa Compagnie Médiane s predstavom Matildin ples, a pod "dirigentskom palicom" Catherine Somsthay, jedne od najplodnijih francuskih umjetnica na području dječjeg kazališta. Ovdje se podučavaju djeca životnim činjenicama kao što su rađanje, odrastanje, zaljubljivanje i rastajanje, a sve to putem samostojećeg lutkarskog mehanizma.

Za kraj "Queer Coolture", subota je rezervirana za japanski film. U 19 sati možete pogledati Kizuna I i II, potom u 20.30 sati  Revolucionarka Utena i za kraj, u 22.15 jednosatni Ai no Kusabi. Sve filmove predstavit će Akiko Mizoguchi, filmologinja i selektorica programa.

Nešto bogatiji program QueerZagreba koji se odvija istovremeno i na kojem će, među ostalim, biti viđeno sve u ovoj novici nabrojano, pogledajte na www.queerzagreb.org.