Golišavim cipelcugom do promjene zakona

Božidar Alajbegović

31. siječnja 2004.

Golišavim cipelcugom do promjene zakona

Ne sviđa vam se određeni zakon i velika želja vam je da se isti ukine ili izmijeni? Ništa lakše, samo slijedite primjer Stevea Gougha, bivšeg britanskog marinca, koji je izabrao vrlo neuobičajen način da bi utjecao na promjenu jednog sasvim određenog britanskog zakona koji sputava golišavost, a Steve voli biti golišav što ćete vidjeti ukoliko pogledate

16.lipnja 2003. datum je koji će Steve Gough jako dugo pamtiti. Toga je toplog ljetnog dana Steve krenuo na put dug više od 1000 milja.
Pa šta onda, reći ćete, u ljetno doba mnogi putuju prevaljujući i duže relacije od spomenute. Da, istina, ali ne pješice i ne odjeveni samo u tenisice i kapu šiltericu!

Taj 44-godišnji bivši marinac odlučio je tako goluždrav propješačiti cijelu

Steve zaustavljen od novinara nešto zorno pokazuje
Britaniju, te se iz Cornwalla smještenog na jugozapadu Engleske zaputio prema sjeveroistočnoj obali Škotske, gdje je nakon  ukupno 197 dana napokon i stigao. 

Na tako nesvakidašnji pothvat Steve se odvažio kako bi ukazao na, po njegovom mišljenju, zastarjele britanske zakone, očekujući da će zbog njih tokom svoje avanture i imati priliku dobro upoznati interijere britanskih kaznionica. To se i obistinilo, pa je on zbog oskudnosti svoje odjeće (ponovimo: tenisice i kapa šilterica) od ukupno 197 dana svoga pješačenja, 140 noći bio primoran provesti u mnogobrojnim zatvorima koji su mu se našli na putu, a što je britanske porezne obveznike ukupno stajalo više od 90 000 funti.

Kada je svoju pustolovinu napokon okončao stigavši u mjestašce John O'Groats na sjeveroistočnoj obali Škotske, Steve Gough ponosno je novinarima izjavio kako je "njegovo tijelo ono što on jeste, i nimalo ga se ne srami" te zahtijeva da se ukine zakon koji kažnjava golišavost na javnom mjestu.