Britanke posjetile i Sjeverni pol

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Britanke posjetile i Sjeverni pol

Dok veliki broj Britanaca proslavlja kraljičin zlatni jubilej i uživa u svjetskom nogometnom prvenstvu, dvije Britanke završile su sa svojim podvigom. Nakon 1 200 kilometara puta po najtežim vremenskim uvjetima koje je svijet vidio, one su pješice stigle na Sjeverni pol. Prije dvije godine istu stvar su napravile na Južnom polu, pa su tako prva ženska ekipa koja je imala čast prošetati se po oba pola.
Dvije Britanke, Ann Daniels i Caroline Hamilton ostvarile su postignuće svog života tako što su postale prve žene koje su u apsolutno ženskoj ekipi stigle pješice na oba pola, i Sjeverni i Južni pol. Ovaj potonji djevojke su posjetile i prošetale se njime još prije dvije godine, kada je njihova ekipa bila sastavljena od pet sudionica. Ovaj put u ekipi su bile samo tri žene, od kojih je jedna odustala budući je dobila teške smrzotine nogu. Ostatak ekipe, odnosno njih dvije, nije se pokolebao pri snježnim olujama te temperaturama od ispod 50 celzijevih i svoju ekspediciju je priveo kraju. Pothvat je započeo prije 81 dan, 12. ožujka u sjevernoj Kanadi iz mjesta Ward Hunt Islanda i vodio je preko smrznutog Sjevernog ledenog mora. Nakon 1 200 kilometara završen je jučer, što su djevojke proslavile onim što im se našlo u saonicama. Nazdravile su viskijem, a potom se bacile na specijalitet, suhi goveđi gulaš. Izjavile su kako im najviše nedostaje čista odjeća i topla kupka te kako se sada osjećaju kao na krovu svijeta, što je po njihovim riječima prekrasan osječaj.
Ann (37) je bivša bankarka i samohrana majka trojki, bez kojih na ekspediciji nije mogla pa ih je zvala putem satelitskog telefona. Njena suputnica Caroline (35) bavi se poslovima oko financiranja filmova.