Gole u svim uvjetima, protiv rata!

Ivor Car

9. veljače 2003.

Gole u svim uvjetima, protiv rata!

Na fotografiji piše No War, a te dvije riječi ispisane su golim tijelima Australki, što je poruka koju su poslale svome premijeru, i to na mudar način, kako bi se izbjegla intervencija policije, koja ne voli gola tijela na javnom mjestu. Teži zadatak kao što ćete vidjeti imale su njihove "kolegice", Amerikanke koje su nešto slično napravile u težim, zimskim uvjetima. Možda novica jeste zastarjela, ali fotke su nesvakidašnje, pa se to isplati vidjeti
Fotografija koju imate priliku vidjeti obišla je cijeli svijet i dolazi nam iz Australije. Više od 700 žena poziralo je golo u australskom ljetovalištu Bayron Bayu u New South Walesu, ukazujući time na svoje protivljene sve češće spominjanom ratu u Iraku. Na travnatom brežuljku svojim su tijelima žene između 20 i 60 godina, ispisale riječi No War i smjestile ih u, također tijelima oblikovano srce. Uglavnom je riječ o australskim državljankama čija je zemlja već poslala svoje trupe u Perzijski zaljev, gdje na rat pripremljene čekaju američke i britanske snage. Prosvjed za svoj cilj ima privući što veći publicitet koji bi prisilio australskog premijera Johna Howarda, da povuče svoju vojsku iz Zaljeva. Nitko od sudionica nije uhićen, jer je prosvjed održan na privatnom posjedu, daleko od očiju javnosti, te policija nije mogla djelovati. Učinjeno je više fotografija, a nazočne su bile i kamere, koje će svoje snimke odaslati u svijet. To je i učinjeno, pa su sve velike televizijske postaje svijeta, događaj prikazale u svojim informativnim emisijama.
No, teži zadatak od Australki koje su svoj prosvjed obavile na ugodnoj ljetnoj temperaturi, imale su Amerikanke, i to one u New Yorku. Njih točno trideset, što bistro oko može vidjeti na fotografiji, svoj prosvjed održalo je u zimskim uvjetima, a još k tome na javnom prostoru, u središtu Central Parka. One su rano ujutro svojim, također golim tijelima zavaljenim u hladni snijeg, ispisale poruku svom predsjedniku, a ona glasi - No Bush. I ovo je bio tek fotosession, jer je zbog doba dana u parku bilo tek nekoliko šetača, a namjera je ista kao i kod Australki, napraviti nekoliko fotografija, ponešto snimiti kamerom i to razaslati medijima. Uspješno, jer i ove snimke su obišle svijet. Nakon prosvjeda, žene su se u manjim grupama razbježale po parku, kako bi izbjegle uhićenje od strane policajaca, koji su, vjerujem na radost svih nas, došli na mjesto događaja kada tamo već nikoga nije bilo.
I tako dok cijeli svijet govori ne ratu, Amerikanci obavljaju posljednje pripreme za rat, čak šta više, pripremaju se na svoje gubitke, i to čini se velike gubitke. Barem tako izgleda sudeći po izjavi predsjednika Papinskog vijeća za pravdu i mir, Renata Martina, koji kaže kako je prije par dana u američku bazu na Siciliji dopremljeno 100 000 vreća za leševe i 6 000 lijesova. Dakle, bez obzira na originalnost spomenutih prosvjeda, ma koliko vi govorili da je to samo čisti egzibicionizam, rat ide svojim tijekom i teško da ga bilo što može zaustaviti, a ovakve, budimo realni, sitnice, pogotovo to ne mogu.