Najslavniji lik New Yorka

Ivor Car

9. prosinca 2002.

Najslavniji lik New Yorka

Došla je zima i vrijeme snježnih oluja, ali to nimalo ne smeta "Golog kauboja" da još uvijek gol s gitarom uveseljava prolaznike na Times Squareu u New Yorku. Njegovi ideali i njegove želje su nevjerojatne, što ga čini iznimno impresionirajućim likom, da ne kažemo bahatim, jer pun je i nesvakidašnjih izjava, kao što je ova: Kip slobode može baciti svoju baklju u more i otplivati natrag u Francusku prije nego što ga moj lik zasjeni. Tko je on, što radi, da li mu je hladno i je li zbilja gol, saznajte u

Zima je stigla, počeo je padati snijeg, a neki ljudi i dalje nastavljaju sa svojim starim navikama. Sve je to u redu, ukoliko navike nisu neobične, kao kod junaka ove novice. Riječ je o liku poznatom dobrom dijelu žitelja najmnogoljudnijeg američkog grada, New Yorka. Naime, ulični svirač Robert Burck svakodnevna je atrakcija najprometnijeg mjesta u spomenutom gradu. Oni koji su imali priliku biti u Velikoj jabuci, znaju kako je to Times Square kojim dnevno prođe više od milijun i pol ljudi, a oni koji su zadnjih godina tamo proveli neko dulje vrijeme vjerojatno znaju da je 31-godišnji Robert poznat po nadimku "Naked Cowboy" iliti na hrvatskom "Goli kauboj". Ipak nije potpuno gol kako bi se moglo zaključiti po njegovom nadimku, jer uvijek nosi barem čizme, popularne kaubojke, kaubojski šešir i gaće na kojima je obično flomasterom ili nekom sličnom "slikarskom" tehnikom napisan njegov nadimak.
Tom mi(u)šićavom kauboju željnom pokazivanja, nije smetala ni snježna oluja koja je ovih dana zahvatila New York, te usprkos hladnoći i dalje svira, onako kako mu to nadimak govori - gol. Hladnoća, vjetar i snijeg mu ne smetaju, kaže, jer gori od želje. Kako je ove godine ovo tek prvo snažnije snježno nevrijeme koje je zahvatilo to područje, pitanje je hoće li kauboju rođenom u Ohiou spomenute sitnice ipak onemogućiti njegov posao.

Njegov uobičajeni dan izgleda ovako: rano dizanje, doručak, brijanje i vožnja na posao. Normalan dan prosječnog Amerikanca, sve dok ne parkira svoj automobil, ostavi svoju odjeću u njemu, uzme gitaru i započne svoj šestosatni radni dan. Svakog sata Robert pravi pauzu kako bi otišao do svog automobila, te tamo ispraznio svoje čizme u koje skuplja napojnice. A ima što i isprazniti, budući da njegova dnevnica iznosi prosječno 500 dolara. No, ipak važnija od novca mu je želja da se nađe u centru pažnje. Nakon posla odlazi nešto i potrošiti, a to radi u teretani gdje svakodnevno vježba nekih dva sata kako bi svoje tijelo održao u savršenom stanju, što je naravno kaubojski prioritet. Čak mu je i stan kaubojski, u njemu ima, kako sam kaže, tek brijač, vilicu, žlicu, nož i ogledalo, i to ne samo jedno ogledalo, već njih nekoliko budući mu je stan pokriven s njima, valjda kako bi neprestano mogao gledati svoje tijelo u savršenom stanju.

Iako Robert nije nezapažena ličnost u američkoj javnosti, budući se pojavljivao i na MTV-u i na showu Howarda Sterna, on želi mnogo više, kako sam kaže, želi postati najslavniji zabavljač koji je ikada pohodio ovu planetu. Ne zna kako, ali uspjet će, a u njegovom naumu podržava ga i Lupiga. Jedino mu se ispričavamo što smo ga više puta u ovoj novici nazvali Robert, a ne The Naked Cowboy, kako on želi da ga se zove, jer to je ime zaštitio kako ga nitko drugi slučajno ne bi mogao upotrebljavati. Da sve ovo on misli ozbiljno potkrijepit ćemo njegovom izjavom: Kip slobode može baciti svoju baklju i otplivati natrag u Francusku, prije nego što ga zasjeni moj lik. Ukoliko vas je ovaj lik zainteresirao i ukoliko želite pročitati nešto više o njegovim nadanjima i planovima, upućujem vas da posjetite njegovu službenu stranicu www.nakedcowboy.com Na tom siteu možete pročitati legendu o njemu, vidjeti njegove slike, te će vam kauboj dati savjet kako održavati tijelo u tako dobroj formi. Njegove pjesmuljke možete pak čuti na ovom linku.