Femi Kuti ponovno u Zagrebu

lidach

26. veljače 2007.

Femi Kuti ponovno u Zagrebu

Ovoga puta Femija Kutija gledat ćemo u četvrtak u Aquariusu. Oni koji su iskusili njegove koncerte, mogu slobodno preskočiti ovaj tekst, jer vjerujem da sigurno neće propustiti priliku da ga opet vide. Njegov 17-eročlani bend 'The Positive Force' garantira neprekidan ples, ali i oni koji od afričke glazbu žele i nešto više od ritmova koji nagone na ples, doći će na svoje, jer Femi glasno progovara o problemima svoga kontinenta

Kako nagovoriti one koji ne znaju ništa o Femiju? Iako ne volim iznositi biografske podatke glazbenika, jer smatram da bi žarište trebalo biti na njihovoj glazbi, ovom prilikom moram reći da je život ostavio jasne tragove u njegovom radu. Rođen je prije 45 godina u Londonu, da bi djetinjstvo proveo u nigerijskom Lagosu. Sa 16 godina napušta školu i počinje život glazbenika te se priključuje orkestru Egypt 80 čiji je vođa njegov otac, slavni Fela Kuti, tvorac afro-beata (mješavine američkog funka i afričkih tradicijskih ritmova). Kad mu otac završava u zatvoru zbog svoje socijalne angažiranosti i političke nepoćudnosti, Femi preuzima njegovo mjesto, ali uskoro osniva vlastiti sastav The Positive Force, koji programatski slijedi afro-beat svoga oca, ali ga proširuje i utjecajima sambe, salse, hip-hopa i jazza te naglasak stavlja na brass sekciju.

Femi, kao i svaki sin poznatog oca, nosi sa sobom breme uspoređivanja s paterom, ali kao talentirani glazbenik i jaka osobnost uspijeva naći svoj put. Prijelomne 1997. godine uz cijeli niz osobnih tragedija (smrt oca, majke i sestre), Femi nalazi utočište i snagu u glazbi. Uskoro izdaje album Sholky, sholky, s kojim dobiva međunarodno priznanje. Njegov sedamnaesteročlani bend The Positive Force sastavljen od puhača i dvije grupe udaraljkaša te gitare, basa, bubnjeva i klavijatura, uz četiri pjevačice, plesačice, garantira dobar provod uz neprekidan ples. Ali i oni koji žele afričku glazbu shvatiti nešto dublje od ritmova koji nagone na ples, doći će na svoje jer Femi jasno i glasno progovara o problemima svoje zemlje i cijeloga kontinenta - korupcija, siromaštvo, glad, sida - pri tom zadržavajući optimizam i vjeru u snagu pozitivnih sila.

Zbog njegovih ideja zovu ga i nasljednikom Boba Marleya. Sa svojim drugim albumom Fight To Win nominiran je za Grammyja u kategoriji najbolji World Music album. Femi Kuti jedan je od 21 UNICEF-ovih internacionalnih ambasadora dobre volje za borbu protiv širenja AIDS-a, bolesti od koje je umro i njegov otac, Fela Kuti. Cijena ulaznice za njegov nastup u zagrebačkom klubu Aquarius u četvrtak, 1. ožujka, iznosi 130 kuna u pretprodaji, dok će se na dan koncerta na vratima kluba cijena popeti na 150 kuna.