Saudade ponovo u Zagrebu

NikVuk

29. svibnja 2005.

Saudade ponovo u Zagrebu

Madredeus i Misia donijeli su u proteklom razdoblju u Zagreb dašak fada, a sada je na red došla i Mariza, lijepa Portugalka još ljepšeg glasa, rođena na dalekom Mozambiku. Ukoliko želite doživjeti jedinstveni ugođaj portugalskog bluesa obogaćenog brazilskim i afričkim ritmovima te njujorškim jazzom, nema vam druge nego u petak, hop, u Tvornicu

Zagrebačka će publika poslije Madredeusa i Misie ponovo imati prilike osjetiti dašak fada, najpoznatijeg portugalskog izvoznog proizvoda, naravno odmah nakon maslinovog ulja.

Mjesec dana poslije izlaska vrlo hvaljenog novog albuma "Transparente", Zagreb ima čast ugostiti Marizu, portugalsku fadistu, po mnogima najvjerodostojniju nasljednicu velike Amalije Rodrigues. Lijepa Portugalka još ljepšeg glasa, rođena na dalekom Mozambiku, fado je počela pjevati prije nego što je naučila čitati i pisati, a iza sebe ima dvije BBC-jeve nominacije (za najboljeg europskog izvođača World Musica te najbolji novi izvođač).

Glazba trećeg albuma "Transparente" po mnogima najboljega u nizu ("Fado em Mim" iz 2001. godine i "Fado Curvo" iz 2003. godine) napisana je u Portugalu, a u cijelosti snimljena u Brazilu u aranžmanu čuvenog producenta Jaquesa Morelenbauma. U sklopu promotivne svjetske turneje Mariza će nastupiti u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta kao što su Olympia u Parizu, Frankfurt Opera House, Berlinska Filharmonija, Carnegie Hall u New Yorku te Walt Disney Concert Hall u Los Angelesu. U Tvornici kulture gostovat će u petak, 3. lipnja ove godine. Cijena ulaznice je, nešto visokih, ali u konačnici isplativih, 150 kn.

Ukoliko želite doživjeti jedinstveni ugođaj portugalskog bluesa obogaćenog brazilskim i afričkim ritmovima te njujorškim jazzom izdvojite bijedne kuniće, ako ih imate, i požurite kupiti kartu za sebe i najdraže(g).