Bogat program najavila Kultura promjene

Ivor Car

27. studenog 2006.

Bogat program najavila Kultura promjene

Novi je dan. Uza sva razočaranja, život mora ići dalje, valjda će uskoro pasti i prvi snijeg, kako i priliči prosincu koji kuca na naša vrata. Upravo za taj mjesec zagrebački SC pripremio je neuobičajeno bogat program. Od Winter Reggae Festivala, preko brucošijade Filozofskog fakulteta i vrlo obećavajuće kazališne predstave "Gospođice Rice, puno prije geopolitike bila je glazba", do Human Rights Film Festivala i Velesajma kulture

01.12.  Pauk  3. ZAGREB WINTER REGGAE FESTIVAL 

01.12.2006 || KONCERT || 120 kn u pretprodaji /140 kn na dan koncerta|| start:20:00 || end:04:00

MISTY IN ROOTS (uk)
JAH FREE (uk)
RAS TWEED (Overproof, uk) & BASS CULTURE sound (zg)
ST!llness
JAHSTICE sound

Ulaznice možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 120 kuna (Kingston vinyl & cd shop - Radićeva 3, Aquarius cd shop - Varšavska, Fan Club Radija 101, Shoe Be Do - Gajeva, Smart Shop - Ilica 37, Ticket centar - Zrinjevac 18), te na dan koncerta na blagajni dvorane Pauk po cijeni od 140 kuna.

RADIO 101 predstavlja

Line up:
MISTY IN ROOTS (UK)
JAH FREE (UK)
RAS TWEED (UK) & BASS CULTURE soundsystem
ST!llness
JAHSTICE soundsystem

Pokretanjem noćnog programa „Reggae Connection" (u noći s četvrtka na petak, od 00:30 do 2:30) Radio 101 aktivno se uključio u promociju Cro-reggae scene. Kontinuirani interes za reggae glazbu potvrđen je tijekom 2006. godine organizacijom gostovanja Easy Star All Starsa (Dub Side Of The Moon Tour) i Overproof Soundsystema, u klubu Aquarius. Od ove godine Radio 101 preuzima i organizaciju već tradicionalnog Zagreb Winter Reggae Festivala, na kojem će, uz nekoliko provjerenih inozemnih i domaćih izvođača, nastupiti najveći britanski roots-reggae band svih vremena - legendarni Misty In Roots.

MISTY IN ROOTS

Omiljeni reggae band Johna Peela, londonski Misty In Roots proslavio se svojim debitantskim izdanjem „Live At Counter Eurovision" (1979.), koji će ostati zabilježen u mnogim antologijama reggae glazbe kao jedan od najboljih live albuma svih vremena. Band iz prve generacije UK roots reggae izvođača, zajedno s Aswad i Steel Pulse, odigrao je presudnu ulogu u povezivanju karipskih emigranata s engleskim punkerima iz 1977. Iz tog vremena Misty In Roots pamte zajedničke nastupe s The Clash, The Ruts i Elvisom Costellom u kampanji „Rock Against Racism". Tijekom 80-ih proveli su dosta vremena u Africi, što je bila inspiracija za njihov najpoznatiji studijski album „Musi-O-Tunya" (1985.). U istom razdoblju MIR bio je prvi UK reggae band na turneji po istočnoj Europi, koja je obuhvatila i zagrebačko gostovanje (u maloj dvorani Doma sportova). Podmlađena postava, u kojoj ipak glavnu riječ imaju originalni članovi iz 70-ih, vratila se albumom „Roots Controller" (Real World/ Virgin, 2002.), što je bio uvod u novu seriju izvrsnih nastupa po velikim europskim open air festivalima (WOMAD, Summer Jam, Exit, Sziget, Rototom....) Više informacija o MIR potražite na adresi mistyinroots

JAH FREE

Doajen UK dub-roots scene, 59-godišnji producent, selector i MC Jah Free dobro je poznat domaćoj reggae publici nakon više zapaženih nastupa u Hrvatskoj (Attack, Pauk, Seasplash - Pula 2004.). Dugogodišnji staž u različitim engleskim roots-reggae bandovima, početkom 90-ih zamijenio je solo karijerom koja se proteže na četiri studijska albuma objavljena na etiketama „Universal Egg" i „Jah Free Music".

RAS TWEED

Frontman birminghamskog Overproof Soundsystema i bivši član kultnog banda Rockers Hi-Fi, Ras Tweed vrlo često izlazi na stage u kombinacijama s drugim reggae ili electronic-downtempo izvođačima. U posljednje vrijeme je stalno angažiran kao live MC austrijske atrakcije Tosca, bavarskih Boozoo Bajou i berlinskog Al-Hace. Osim četiri gostovanja s Overproofom, u Hrvatskoj je dvaput nastupao uz zagrebački Bass Culture Soundsystem (Zadar, Seasplash -Pula).

ST!llness

Jedna od najvećih nada domaće glazbe! Hip hop-reggae-funky-rock crossover band, afirmiran kao support na najvećim koncertima TBF-a u Zagrebu i Splitu, a već je okusio i festivalske pozornice (Seasplash - Pula, Exit - Novi Sad). Nakon promo singla „Vatra je đava (Legenda o trubadurima)", Stillness je nedavno započeo snimanje debitantskog albuma koji će objaviti „Menart".


02.12.  20h    Pauk  BRUCOŠIJADA FILOZOFSKOG FAKULTETA

Klub studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) i ove godine  predstavlja sedmu brucošijadu Filozofskog fakulteta po redu, tradicionalni tulum-mega-koncert za brucoše, drage bolonjce i sve studente željne dobre zabave, koja će se održati u subotu, 2. prosinca 2006., SKUC "Pauk", SD "Stjepan Radić", Jarunska 2 s početkom u 20:00 h.

Na glavnom stageu  nastupat će legendarno Zabranjeno Pušenje, kojima upravo izlazi novi album i nestrpljivo ga iščekuju odsvirati sveširokoj publici, zatim Overflow, legendarni punk bend na Balkanu i šire, Kawasaki 3p, Vrooom, odličan bend iz susjedne nam Srbije i prava poslastica za ljude željne dobre glazbe i plesa, Four on the Floor, bend koji će nas rasplamsati zvucima 50-ih i 60-ih, a u sve će nas uvesti famozni FF-bend...

Na malom stageu nastupat će Sick Swing Orchestra, ekipa koja će mali stage dići u nebo i vratiti ga natrag i tako par puta, slovneski bend The Drinkers, koji već haraju Slovenijom svojim žestokim izričajem, Nikad Robom, bend koji će vas uvesti u svijet art-pop-rock-sve-što-vam-padne-na-pamet kulture, Carmina Puttana, kontroverzni punk bend iz Rijeke, Gatuzo  te naše mlade nade s fakulteta i šire - Scroll.

Karte možete kupiti na prodajnim mjestima:
Dallas Records, Dancing Bear, Filozofski fakultet i dr
karte za brucoše i članove KSFF-a: 50 kn
karte za ostale: 65 kn
na dan koncerta: 80 kn


02.12.  20h  Teatar &TD-SEK
   premijera: ulaz s pozivnicom
reprizne izvedbe: 03. ,04. i 05.12. 2006.  20 h  Teatar &TD-SEK: 45/25 kn

O. Frljić: "GOSPOĐICE RICE, PUNO PRIJE GEOPOLITIKE BILA JE GLAZBA"

Režija i autor koncepta: Oliver Frljić
Izvode: Ana Karić, Nataša Dangubić i Nina Violić
Koprodukcija: SC - Kultura promjene i Banana Guerilla
Projekt je podržan od strane Gradskog ureda za kulturu.

Predstava započinje fiktivnom čajankom na kojoj se susreću Brigitte Bardot, Condoleezza Rice i Vanessa Redgrave. Njihove ponekad različite, a ponekad slične  ideološke pozicije ukazuju na kompleksnost odnosa u globalnoj politici. Situacija five o'clock tea-a pokušava pokazati onu poziciju iz koje obično progovaramo o paradoksima globalne politike -  salonski zaštićeno puko verbaliziranje bez vidljivih učinaka. Teme koje otvaraju ova tri lika doista su ono najaktualnije i opća mjesta suvremene povijesti beščašća: Guantanamo, stavljanje ustavnih prava građana van snage, sotonizacija islama - ali elaboracija ovih tema ostaje samo pokušaj kratkotrajnog umirenja grižnje savjesti, bez namjere da proizvede išta više od toga.

Ideja je bila da se pokaže kako pretvaranje ove tri realne i žive osobe (Bardot, Rice i Redgrave) u scenske likove i njihovo smještanje u kazališni okvir oduzima političku moć njihovom govoru. Građanski salon se za ovo nametnuo kao logičan izbor, upravo zbog njegovog dokazanog potencijala za pasivizaciju bilo kakve političke akcije (kako u kazališnom, tako i u vankazališnom konktekstu).

Kao tekstualni materijali uzimani su postojeći intervjui i izjave ovih osoba, dakle tekstovi koji su prethodno izrečeni u realnim situacija, s konkretnim učincima i bez aspiracija na njihovo kazališno ponavljanje. Na taj način predstava otvara i pitanje mogućnosti političkog kazališta. Ovo pitanje se posebno zaoštreno postavlja u situaciji kada sam kazališni medij samo potencira skepsu u pogledu svojih učinaka u političkom prostoru vankazališnog.


06.12., 21h, dvorana Pauk, 80/100 kn

Grupu Twilight Singers osnovao je Greg Dulli koji je respekt stekao svojim indie-rock bendom Afghan Whigs. Singersi u svom repertoaru imaju stvari od distorziranih gitarijada do prerada tradicionalnih irskih pjesama, a kako zvuče uživo možete provjeriti 6. prosinca u Zagrebu, u klubu Pauk. Pridružit će im se Mark Lanegan, pjevač bivših Screaming Trees, suradnik Queens Of The Stone Age, kao i Isobel Campbell.

Ulaznice možete kupiti u pretprodaji u Dancing Bearu, Gundulićeva 7 i putničkoj agenciji Student, Savska 25 po cijeni od 80 kn, ili na dan koncerta na blagajni Pauka po cijeni od 100 kn.


06.12.  20h   predvorje Teatra &TD
premijera: ulaz s pozivnicom
reprizne izvedbe: 07. ,08., 09., 10. i 11.12. 2006.  20h predvorje Teatra &TD: 50/30 kn

B. Brezovec: " W & T"

režija: Branko Brezovec
glume: Suzana Brezovec, Helena Buljan, Mislav Čavajda, Ivan Glovatzky, Selpin Kerim, Sergio Aguirre, Simona Arrighi, Daniele Bonaiuti, Sandra Garuglieri, Manola Nifosi, Silvano Panichi

Teatar &TD u koprodukciji s Laboratorio Nove (Firenca) i Eurokazom

"W&T" prva je predstava projekta "Tito - 20. stoljeće": kazališnog promišljanja kraja tisućljeća, počevši od Drugog svjetskog rata, u čijem je središtu amblematska figura Josipa Broza Tita, a u funkciji sudionika i protagonista utopija, proturječja, mnogih mračnih i svijetlih trenutaka koji su desetljećima obilježavali europski kontinent i pokret nesvrstanih. Projekt predviđa postavljanje pet predstava u režiji hrvatskih, ruskih, egipatskih i makedonskih redatelja, a uključuje devet zemalja i desetak institucija između kojih je i Teatar &td. U cjelosti će biti predstavljen u hamburškom Kampnagelu i na Festivalu Eurokaz u Zagrebu, te u Skopju, Beogradu, Podgorici i Ljubljani. Neke od predstava će živjeti samostalno i biti zasebno prikazivane. "W&T" će se predstaviti u Italiji na festivalu Intercity u talijansko-hrvatskoj verziji uz muziku makedonskog skladatelja Marijana Nečaka. "W&T" je parabola o vlasti, nerazumijevanju i okrutnim pravilima sukoba. Tekst je razradio Branko Brezovec na osnovu "Glorije" D'Annunzija i "Crne orhideje" E. Kocbeka. Riječ je o dva naizgled nepomirljiva djela: prvo snažno, epsko s  traganjem za slavom i vlasti u središtu, a drugo naturalističko, priča o ubojstvu žene optužene za zajednički život s neprijateljem od strane Titovih partizana. B. Brezovec je znao stvoriti orginalnu dramaturgiju gdje se dva svijeta presijecaju i pretapaju, tekst u kojem se hrvatskih i talijanski stalno izmjenjuju stvarajući kazalište koje je u stanju prevladati jezične barijere  i nacionalne granice. 
 

FESTIVALI  I DOGAĐANJA

05.-10.12.  4. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL    ; ulaz 0kn

Multimedijalni institut i URK u suradnji sa Studentskim centrom
www.humanrightsfestival.org  

Četvrti Festival filma o ljudskim pravima nastavlja istim tragom kojim se i do sada kretao ka istom cilju - kroz medij filma otvoriti medijski i javni prostor kako bi se osvijestile i što širem krugu ljudi približile neke društveno relevantne i aktualne teme. Uz sadržajni kriterij, filmski program jednako je tako određen i kvalitativnim kriterijima. Festival je organiziran kao široka platforma koja kroz različite aktivnosti uključuje niz subjekata aktivnih na promicanju ljudskih prava i želi stvoriti stalni prostora proizvodnje kritičkog javnog diskursa. Pored filmskog, festivalski program sastoji se od niza događanja kao što su gostovanja, prezentacije i okrugli stolovi, a poslije središnjeg zagrebačkog događaja i ove godine dio filmskog programa bit će predstavljen u nekoliko hrvatskih gradova u suradnji s lokalnim kulturnim inicijativama i aktivističkim grupama.

Ove godine festival će se održati od 5. do 10. prosinca u prostorima Studentskog centra - filmske projekcije smještene su u Kino SC i MM Centar, a popratni glazbeni program u Galeriji SC. Tribina na temu azila održat će se u prostoru net.kulturnog kluba mama kao i prezentacija festivala Animateka.

Nakon uspješnog trećeg izdanja, Festival filma o ljudskim pravima i dalje naglasak stavlja na kvalitetu filmskog programa što ga i čini jednim od najzanimljivijih i najkvalitetnijih kulturnih manifestacija što je prepoznala kako publika, tako i mediji i kritičari. Ove godine festival će posjetiti David Benchetrit, redatelj izraelsko- francuskoga filma Dear Father, Quiet, We're Shooting, Nicolas Rey, redatelj filma Schuss! i Boris Yukhananov, redatelj filma Esther (37 Chapter of Crazy Prince). Nadamo se da će ovogodišnji program opravdati očekivanja i doseći uspjehe dosadašnjih izdanja.

Festival organiziraju Udruženje za razvoj kulture i Multimedijalni Institut u suradnji sa Studentskim  centrom.

Partner: Centar za ljudska prava

Financijeri: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Francuski kulturni institut i Austrijski kulturni forum

Medijski pokrovitelji: Feral Tribune, Zarez, Monitor, InZg i Kulturpunkt

Sponzori: Arto, Digital print, Presscut, DHL i Hotel Laguna


07.-11.12. 2006.    Teatar &TD: 10 godina časopisa FRAKCIJA i 40 godina Teatra &TD

FRAKCIJA, časopis za izvedbene umjetnosti, 2006. bilježi deset godina kontinuiranog djelovanja. FRAKCIJA, koja od 2000. godine istovremeno izlazi na hrvatskom i na engleskom jeziku, nije samo susretište ovdašnjih i internacionalnih teorijskih rasprava i umjetničkih praksi, nego i generator novih izazova teorije i umjetnosti izvedbe. FRAKCIJA se u svojih dosadašnjih četrdeset brojeva suočavala s temama kao što su: radikalizam, tijelo i tehnologija, afektivni rad, energija izvedbe, alternativa, gluma i autorstvo, grupne dinamike, događajnost-spontanitet-improvizacija, utopija/distopija, retorika izvedbe, nejasnost-nepostojanost-nerazumljivost, refleksija izvedbe, Public Art, rad, virtuoznost, institucije...


11. i 12.12. 22 i 20h &TD velika;

D.B.Indoš:VILOVANJE
VILOVANJE - glazbena skica prema Zasluženoj temi D.B. Indoša

Jutarnje zapise D.B. Indoša obradili:
Zlatko Burić-Kićo
Tanja Vrvilo
Selma Banich
Damir Bartol Indoš
Henning Frimann

Suradnica u Vilovanju: Dragana Mirković

Tu smo, na livadi, osvijetljenoj udaljenom uličnom rasvjetom, na mjestu dvogodišnjeg druženja dvoje ljudi, ponekad troje, i dvije životinje, ponekad tri, od zime 2003. do zime 2005., u vremenu od 5 i 15 , pola 6 ujutro, svakodnevno bez obzira na vremenske prilike, bolest je zabranjena. Od 2005. ostao je jedan u pratnji bića koje ne govori, još uvijek mahnito pjeva i pleše, kruži livadom, pokušavao je preduhitriti sunce, a livadu je pretvorio u jezero Walden, jednosatne šetnje livadom u život u šumi.

"Pod pojmom zaslužene teme podrazumijevam svaki onaj razlog za umjetničku akciju koji proizlazi iz tkz. konstruktivnog djelovanja u ljudskoj zajednici."
D.B. Indoš

Hrvatsko - danska umjetnička suradnja
Koprodukcija:
D.B.Indoš/House of extreme music theatre/Kultura promjene SC, Zagreb

Vilovanje će biti predstavljeno u sklopu programa Tjedna suvremenog plesa od 01. do 08.06. 2006.

Predstavu čini autorski tim izvođača - Zlatko Burić-Kićo -Kopenhagen - filmski i kazališni glumac koji već dugi niz godina djeluje u Danskoj sa izuzetnim uspjehom, osnivač kazališne grupe Kugla Glumište, Selma Banich - plesačica suvremenog plesa i jedna od osnivačica Eks scene iz Zagreba, Tanja Vrvilo - glumica i filmologinja iz Zagreba - suautorica koncepta predstave D. B. Indoša - Kineski Rulet, te Damir Bartol Indoš - performer i kazališni redatelj u jednom - autor ideje multimedijalnog projekta - VILOVANJE.

Dizajn kataloga: Vedran Gulin
Projekt je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za kulturu - grad Zagreb i Ministarstva kulture RH.


12.-17.12.2006.  SC
sve po svuda  3. VELESAJAM KULTURE; ulaz 0 kn

3. VELESAJAM KULTURE ili širenje ovisnosti o kreiranju i sudjelovanju u kulturnim programima, 12. - 17. prosinca 2006., Studentski centar

Velesajam kulture je festival Kulture promjene SC-a s ciljem promoviranja Vašeg autorskog rada. Od samog početka ideja nam je kreirati festival koji će jedinstvenom dramaturgijom prostora i vremena prezentirati niz radova mladih umjetnika/ca. Treći po redu, festival Kulture promjene SC-a, bez konkurencije je među odabranim sudionicima/ama, bez žirija, bez novčanih nagrada, ali sa velikom kreativnošću mladih ljudi, s bezbroj najrazličitijih programa, sa željom za stvaranjem novog i kvalitetnog, s otvorenim vratima prema svim idejama i sugestijama i mogućnošću postprodukcije najboljih projekata u SC-u. Festival organizira tîm Kulture promjene, zajedno sa ostalim zaposlenicima SC-a, te nizom vanjskih suradnika, mahom studenata. Velesajam kulture obuhvaća i promovira sve umjetnosti i vještine, kao i znanja, te intelektualni rad; pa tako redom - kazalište, performans, ples, film, likovne i glazbene umjetnosti, književne radove, znanje, radionice, te grafički, modni i produkcijski dizajn, a sve zajedno usklađeno kreativnim promišljanjem mladih organizatora/ica i producenata/tica.

3. Velesajam kulture kreće se ususret 50oj obljetnici Studentskog centra, kako bi još jednom ukazali na važnost ovog prostora kao centra kulturnih događanja. Osvrnut ćemo se na proteklih 50 godina, istražiti što je sve stvoreno i što se trenutno događa u ovim prostorima. Ove će godine festival trajati 6 dana i svako će desetljeće dobiti svoj dan manifestacije. Tako će 12.12., prvi dan Velesajma kulture, biti posvećen i inspiriran 50im godinama prošlog stoljeća, kako događajima, osobama i kulturnim programima koji su začeti u Savskoj 25, tako i svime što se 50ih događalo, rađalo i stvaralo u Zagrebu, Hrvatskoj, Europi i uopće. Sljedeći dani (13.-17.12.) redom će predstaviti 60e, 70e, 80e, 90e i naravno 2000e godine.

Pozivamo sve zainteresirane, opčinjene i inspirirane razdobljem 1950.-2006. da nam se sa svojim idejama, zamislima i projektima jave na kultura@sczg.hr, s naznakom „za 3. Velesajam kulture".


21.12.2006.-05.01.2007.   Galerija SC
; ulaz 0 kn

Ines Krasić
"Found in Supermarket"
( Instalacija - ready made )
Galerija  SC-a  (21. prosinac 2006 - 5. siječanj 2007.)

Natuknice o pitanjima koje osvještava i problematizira izložbeni projekt:

tržište suvremene umjetnosti / tržište svakodnevne potrošnje
konzumenizam duhovnih vrijednosti / konzumenizam materijalnih vrijednosti
pozicija galerije u suvremenom društvu / pozicija supermarketa u suvremenom društvu
pozicioniranje umjetnika unutar galerijskog sustava / pozicioniranje građanina unutar potrošačkog sustava
autor proizvođač /autor potrošač
polarizacija duhovnih  i materijalnih vrijednosti
metaforičko i kulturološko osvještavanje potrošačkog mentaliteta


20.-22.12. Teatar &TD  FAQ_WARP3/ Alliance 2006: Večeri autorskih radova i performansa; ulaz 25/15 kn studenti

WARP3 je pogon za prezentaciju autorskih radova, koji autorima nastoji pružiti uvjete za kontinuirani rad i afirmaciju, a u okviru kojega oni imaju priliku prezentirati svoje koreografske radove, performanse ili video-plesne radove.

Ovogodišnji WARP prezentira autorske radove nastale kroz radnu platformu Eksperimentalne slobodne scene te radove drugih autora koji djeluju izvaninstitucionalno, a koji nisu imali mogućnosti za kontinuiraniju prezentaciju u vlastitoj produkciji. Projekt je iniciran u skladu s prioritetima radne platforme EkS-scene, a želi podupirati mlade autore, omogućiti im uvjete za daljnje napredovanje, poticati multimedijalne, eksperimentalne i alternativne oblike scenskog izraza, te promicati ples kao relevantnu kulturnu aktivnost.

organizacija i produkcija pogona: Eksperimentalna slobodna scena
suorganizator: Kultura promjene SC-a
radnu platformu EkS-scene podržao: Centar za kulturu i obrazovanje „Zagreb"
ostvareno uz potporu: Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH