Senegalski reperi u Tvornici

NikVuk

28. ožujka 2005.

Senegalski reperi u Tvornici

Senegalski reperi! Niste čuli? E pa prava je prilika da uvidite koliko ste propustili, i to tako što ćete sutra (čitaj utorak) navratiti u Tvornicu i pogledati, odnosno poslušati, ‘juniti’ nazvan Daara J. Riječ je o dobitnicima prestižne World Music nagrade koju dodjeljuje BBC, a u Zagreb stižu nakon što su u društvu s Tinariwenom poharali Veliku Britaniju

U utorak, 29.3. u Tvornici nastupaju senegalski reperi Faada Freddy, Ndongo D. i Alhadji Man udruženi pod imenom Daara J (što u lokalnom slengu znači 'škola života'). Njihovu glazbu opisuju kao mješavinu američkog hip-hopa, jamajkanskog reggaea i različitih stilova zapadnoafričke glazbe, a kada se tome doda jezični konglomerat engleskog, francuskog i wolofu jezika, dobivamo zanimljiv glazbeni proizvod čijem koncertu obavezno treba prisustvovati.

Treba istaknuti da su sa svojim posljednjim albumom "Boomerang" osvojili prestižnu BBC-jevu World Music nagradu za najboljeg afričkog izvođača u 2003., a reputaciju koncertne atrakcije osvojili su kako nastupima u hip hop klubovima tako i na world music festivalima, kao što su WOMAD i Druga godba. U Zagreb dolaze nakon turneje "African Soul Rebels" po Velikoj Britaniji, gdje su nastupali zajedno s Tinariwen, koje ćemo također uskoro gledati i u Zagrebu. Za zagrijavanje nastupit će domaća bubnjarska atrakcija Rhythm Tribe.