Femi Kuti opet u našem gradu!

Daniel Letica

30. listopada 2004.

Femi Kuti opet u našem gradu!

Nakon nešto više od dvije godine izbivanja iz Zagreba dolazi nam Nigerijac Femi Anikulapo Kuti, rahmetli Fele sin. Tko je propustio Femijev nastup na Jarunu, dobiva priliku za popravni. Svojom zapaljivom zvučnom smjesom i najtvrdokornije će natjerati na ples ili barem cupkanje u mjestu. Prema tome ako je Afrika vaš beat, u utorak 2.11. pravac Tvornica
Nakon nešto više od dvije godine izbivanja iz Zagreba u ponovni nam posjet dolazi Nigerijac Femi Anikulapo Kuti, rahmetli Fele sin. Tko je propustio nastup Femija i pratećeg sastava The Positive Force na Jarunu, dobiva priliku za popravni, ovoga puta u zatvorenom prostoru, Tvornici (iako bi se ovih dana komotno mogao napraviti i open air koncert ako se bablje ljeto pita i ako "prognozeri promaše" najavljenu kišu).

Femi ovaj put stiže u sklopu promotivne turneje povodom izlaska svoje "The best of" kompilacije te live albuma "African Shrine" snimljenog u legendarnom klubu "The Shrine" u najvećem nigerijskom gradu Lagosu.

Unatoč teškom bremenu slave i ugleda svog oca, Femi je uspio stvoriti samosvojan zvuk koji jest prvoklasni afro-beat, ali ujedno već postojeću mješavinu funka i jazza modernizira kroz fuziju s hip-hopom što je posebno došlo do izražaja na zadnjem studijskom albumu "Fight to win" (2001.). Ne zaboravimo spomenuti i njegovog sjajnog prethodnika, album "Shoki shoki" iz 1998. kojim je stekao status planetarne zvijezde.

Ovakva zapaljiva zvučna smjesa ipak do punog izražaja dolazi tek u živoj izvedbi gdje se Femi sa svojim saksofonom nalazi u ulozi istinskog majstora ceremonije uz pratnju pratećeg benda kojim dominiraju puhači i udaraljkaši te tri zanosna ženska back-vokala/plesačice od kojih su dvije Femijeve rođene sestre (od potomstva starog Fele moglo bi se inače sastaviti nekoliko nogometnih timova). Svojim grooveom, energijom i pozitivnim vibracijama koje odašilju s bine i najtvrdokornije će natjerati na ples ili barem cupkanje u mjestu. Prema tome ako je Afrika vaš beat, u utorak 2.11. pravac Tvornica!