Testiranje na marihuanu u školi

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Testiranje na marihuanu u školi

Privatne škole u Hrvatskoj su već poodavno poznate. Poodavno su poznati i testovi na marihuanu. No, kombinacija ovo dvoje baš i nije uobičajena, a uobičajiti će ju djelatnici osječke privatne srednje škole Gaudeamus, koji su testiranje svojih učenika na marihuanu odlučili koristiti kao svoju praksu. Na prvom takvom ispitu palo je samo 3 učenika.
Testovi za marihuanu odavno su poznati, mogu se nabaviti u ljekarnama za oko 50-ak kuna, ali ipak ne poznajem nikoga tko je s njima došao u dodir. Navodno takve testove posjeduju i hrvatski prometni policajci. Oni se još uvijek odlučuju na one provjerene i sigurne aklotestove, kojima mnogima od vas često zagorčaju život (ili ste si ga vi sami sebi zagorčali?). Uskoro, kada murija shvati kako se svakodnevna konzumacija marihuane približuje svakodnevnoj konzumaciji alkohola i da to više nije samo hir djece koja ionako nemaju automobile, imati ćete priliku okušati se i na toj spravi.
U medijima smo neprestano bombardirani podacima o nekim nevjerojatnim postocima srednjoškolaca koji su probali lake droge. Često su ti podaci prealarmantni i služe nekim drugim svrhama o kojima ovom prilikom nećemo. Takav postotak svojih učenika htjeli su otkriti i djelatnici osječke privatne srednje škole po imenu Gaudeamus. Uz pristanak svojih učenika i njihovih roditelja, škola je provela testiranje, po čemu je prva hrvatska škola koja se odlučila na takav potez. Testirano je 45 učenika od kojih je, nevjerojatno, ali istinito, samo troje bilo pozitivno na marihuanu. Ipak kako to ne bi izgledalo sjajno reći ćemo vam da škola ima desetak učenika više, pa vas pitamo gdje su oni. Ovo troje nesretnika odmah je upućeno u osječki Centar za prevenciju ovisnosti, čiji su djelatnici i testirali sve učenike, za lovu koju si "škola za probrane ili bogate"ˇmože priuštiti-100 kunića po testu. To će biti još troje koji će povećati broj evidentiranih mladih ovisnika u Osijeku na preko 200. Gaudeamus će ovakva testiranja provoditi češće, a roditelji učenika će pri upisu svojih najdražih u školu, dati odobrenja za takva tesiranja.
Inače Gaudeamus je 19 osječka srednja škola i s radom je započela 1997. godine, upisavši deset učenika u prvi razred. Ova opća gimnazija dobila je ime po slavnoj Gaudeamus igitur (Radujmo se), valjda zato što se učenici raduju ići u tu školu. Ukoliko ste pomislili kako su vlasnici školu otvorili samo kako bi zaradili neku pinku, varate se, jer oni kažu kako su to napravili kao poticaj cjelokupnoj reformi školstva koje je u Hrvatskoj iznimno loše i treba se mjenjati iz korijena. U nastavnom planu je sve idealno i sadrži one tipične stvari na koje se bogati roditelji pale. Bilo kako bilo mogu se ponositi što imaju samo dvostruko slabiji prosjek od američke NBA lige u kojoj je 12 od 430 igrača bilo pozitivno na testu na marihuanu. Za kraj ćemo se samo upitati kada će i one neprivatne škole imati priliku testirati svoje učenike.
Za one koji bi si kupili ovakav ili sličan test, ostaviti ću koristan link.